Powróć do: 2023

Nauka poprzez pracę na praktyce w Niemczech

erasmus20171 

w_polu 

Uczniowie z technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz z technikum agrobiznesu od dwóch tygodni nabywają umiejętności pracując w przedsiębiorstwach w południowej Hesji. Dwie uczennice poznają sposoby pozyskiwania i produkcji nasion dzikich roślin i ziół w firmie nasiennej  Uwe Bauma . Młodzież z technikum żywienia pracuje w pięciu hotelach i restauracjach. 

Oprócz umiejętności przygotowywania potraw uczniowie nabywają też kompetencje związane z prowadzeniem hotelu oraz z obsługą gości. Ważną zaletą praktyki jest również praca w środowisku międzynarodowym, poznawanie obcej kultury oraz możliwość używania języka obcego w naturalnych warunkach. Uczniowie znakomicie radzą sobie w pracy i są zadowoleni z pobytu za granicą.

Zdobywane  przez uczniów doświadczenie w pracy za granicą na pewno przyczyni się do łatwiejszego poruszania się przyszłych absolwentów na rynku pracy.

Koordynator projektu 
Adam Hubicki