Uczniowie z technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz z technikum agrobiznesu od dwóch tygodni nabywają umiejętności pracując w przedsiębiorstwach w południowej Hesji. Dwie uczennice poznają sposoby pozyskiwania i produkcji nasion dzikich roślin i ziół w firmie nasiennej Uwe Bauma . Młodzież z technikum żywienia pracuje w pięciu hotelach i restauracjach.
Oprócz umiejętności przygotowywania potraw uczniowie nabywają też kompetencje związane z prowadzeniem hotelu oraz z obsługą gości. Ważną zaletą praktyki jest również praca w środowisku międzynarodowym, poznawanie obcej kultury oraz możliwość używania języka obcego w naturalnych warunkach. Uczniowie znakomicie radzą sobie w pracy i są zadowoleni z pobytu za granicą.
Zdobywane przez uczniów doświadczenie w pracy za granicą na pewno przyczyni się do łatwiejszego poruszania się przyszłych absolwentów na rynku pracy.
Koordynator projektu
Adam Hubicki