Klasa IVŻ na zajęciach praktycznych z panią K. Brzozowską przygotowała wspaniałe potrawy, które skusiłyby niejednego smakosza. Poniżej podajemy przepisy - może wykorzystacie je na niedzielny obiad?
Pierogi ruskie Składniki: mąka 800g jaja 1 szt woda 1-1,5 szkl. tłuszcz 160g + 120g ziemniaki 1500g sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki ugotować, cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na tłuszczu. Przestudzone ziemniaki, ser i cebulę przekręcić przez maszynkę, doprawić do smaku. Sporządzić ciasto na pierogi, rozwałkować,nadziewać farszem, formować. Ugotować. Podawać ze zrumienioną cebulką.
|
|
Kotlet z piersi kurczaka z ananasem Składniki: pierś z kurczaka, bułka tarta, sól, pieprz, olej, żółty ser, plastry ananasa Wykonanie: na usmażonego w panierce kotleta z piersi kurczaka należy położyć plaster ananasa, posypać serem i zapiekać przez 15 min w piekarniku. Podawać z purre ziemniaczanym i surówką.
|
|
Surówka z białej kapusty Składniki: główka białej kapusty, marchewka, kukurydza konserwowa, olej, koperek, przyprawy Wykonanie:kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce, koperek posiekać, kukurydzę odsączyć z zalewy. Składniki połączyć z olejem, doprawić. |
|
Gruszki w sosie waniliowym Składniki: gruszki, cukier, goździki, woda Sos: 3-4 żółtka lub całe jaja, 6dag cukru, 1/4 l mleka, cukier wanilinowy lub laska wanilii Wykonanie: obrane gruszki gotować do miękkości w syropie z goździkami (cukier + woda); odcedzić; przesącz wykorzystać jako kompot. Mleko zagotować, żółtka utrzeć z cukrem dolewając stopniowo wrzące mleko, ciągle mieszając by sos się nie "zwarzył".Sos razem z naczyniem wstawić do drugiego naczynia z gorącą wodą, ubijać aż zgęstnieje; dodać wanilię, schłodzić w zimnej wodzie. W czasie chłodzenia często mieszać; również w tym czasie można dodać do sosu 2 dag masła. Połówki gruszek polać sosem. Udekorować stopioną czekoladą. |
|
ŻYCZYMY SMACZNEGO
Opracowała: Grażyna Serafin
Zdjęcia udostępnił: Krystian Dukała kl. IV Ż