Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Czwartek, 30 maja 2024
Imieniny: Joanna, Feliks, Ferdynand
pochmurno
22°C

Wielka rozmaitość dań

 Klasa IVŻ na zajęciach praktycznych z panią K. Brzozowską przygotowała wspaniałe potrawy, które skusiłyby niejednego smakosza. Poniżej podajemy przepisy - może wykorzystacie je na niedzielny obiad?

Pierogi ruskie

Składniki:

mąka 800g       jaja 1 szt    woda 1-1,5 szkl.         tłuszcz 160g + 120g   ziemniaki 1500g 
ser biały 500g     cebula 120g + 200g

sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować, cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na tłuszczu.

Przestudzone ziemniaki, ser i cebulę przekręcić przez maszynkę, doprawić do smaku. Sporządzić ciasto na pierogi, rozwałkować,nadziewać farszem, formować. Ugotować. Podawać ze zrumienioną cebulką.

 

 

Kotlet z piersi kurczaka z ananasem
i zapiekany z serem

Składniki:

pierś z kurczaka, bułka tarta, sól, pieprz, olej, żółty ser, plastry ananasa

Wykonanie:

na usmażonego w panierce kotleta z piersi kurczaka należy położyć plaster ananasa, posypać serem i zapiekać przez 15 min w piekarniku. Podawać z purre ziemniaczanym i surówką.

 

Surówka z białej kapusty

Składniki:

główka białej kapusty,   marchewka,    kukurydza konserwowa, olej,     koperek,    przyprawy

Wykonanie:kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce, koperek posiekać, kukurydzę odsączyć z zalewy. Składniki połączyć z olejem, doprawić.

 

Gruszki w sosie waniliowym

Składniki:

gruszki,  cukier,   goździki,  woda

Sos:     3-4 żółtka lub całe jaja,     6dag cukru,

1/4 l mleka,   cukier wanilinowy lub laska wanilii

Wykonanie: obrane gruszki gotować do miękkości w syropie z goździkami (cukier + woda); odcedzić; przesącz wykorzystać jako kompot.

Mleko zagotować, żółtka utrzeć z cukrem dolewając stopniowo wrzące mleko, ciągle mieszając by sos się nie "zwarzył".Sos razem z naczyniem wstawić do drugiego naczynia z gorącą wodą, ubijać aż zgęstnieje;  dodać wanilię, schłodzić w zimnej wodzie. W czasie chłodzenia często mieszać; również w tym czasie można dodać do sosu 2 dag masła. Połówki gruszek polać sosem. Udekorować stopioną czekoladą.

   
   

 

 

ŻYCZYMY SMACZNEGO

Opracowała: Grażyna Serafin

Zdjęcia udostępnił: Krystian Dukała kl. IV Ż

 

DO GÓRY
Włącz powiadomienia WebPush
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.