Klasa I Ż na zajęciach z Panią Katarzyną Brzozowską pomieszała smaki. Przygotowała zupę po meksykańsku i deser owocowy.
Zupa meksykańska Składniki: ziemniaki, marchew, cebula, czosnek, bulion, koncentrat pomidorowy; papryka zielona, żółta i czerwona, kukurydza, fasola czerwona, papryczka chilli, piersi z kurczaka, kmin rzymski, papryka słodka, oliwa, sól , pieprz, natka pietruszki, olej. Technika wykonania: filety z kurczaka kroimy w nieco grubszą kostkę; wlewamy oliwę do miski, sól i pieprz, następnie wrzucamy kostkę z kurczaka i mieszamy w zalewie. Kurczaka wraz z zalewą smażymy na patelni. Następnie kurczaka wyjmujemy z patelni i wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę, papryki, posiekany czosnek i papryczkę chili z pestkami (pestki nadadzą ostrzejszego smaku). Wszystko razem smażymy około 3-4 minut dodajemy już usmażonego kurczaka i razem smażymy ok. 3 min. Do miski wylewamy wszystko wraz z tłuszczem, do garnka wsypujemy ziemniaki, które wcześniej pokroiliśmy w grubszą kostkę, wlewamy produkty z miski i zalewamy litrem wody. Wsypujemy kukurydzę z wodą z puszki i tak samo robimy z czerwoną fasolą. Czekamy aż się wszystko zagotuje. Gotujemy około 20 minut aż produkty zmiękną. Wlewamy koncentrat pomidorowy i dodajemy przyprawy. Gotujemy jeszcze 10 minut. |
|
Sałatka owocowa Technika wykonania: Owoce umyć, obrać i oczyścić. Owoce z puszki odsączyć; wszystkie owoce rozdrobnić, wymieszać z żurawiną i dodatkiem cukru. Sałatkę przełożyć do pucharków. Ubić śmietankę z dodatkiem cukru pudru. Sałatkę udekorować bitą śmietaną i waflami. Zdjęcia udostępniła Patrycja Dukała kl. I THŻ Opracowała: Grażyna Serafin
Życzymy smacznego |