Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Czwartek, 30 maja 2024
Imieniny: Joanna, Feliks, Ferdynand
pochmurno
22°C

Deser niemiecki

Przygotowując się na zajęcia, których główną bohaterką była kuchnia niemiecka, długo nie mogliśmy się zdecydować jaki deser powinniśmy przygotować. Dużo dyskutowaliśmy na temat bawarskich pampuchów – Dampfnudel, placków z twarogiem- Quarkkäulchen oraz na temat ciasta z jabłkami – Apfelstrudel.

 

Strudel z jabłkami jest deserem szczególnie lubianym przez Austriaków, to właśnie stamtąd się wywodzi. Jest podawany na gorąco, często z gałką lodów waniliowych.

To ten deser postanowiliśmy przygotować w naszej kuchni. I choć jak mówi legenda, że ciasto powinno być rozwałkowane tak cienko, żeby można było czytać przez nie gazetę, wcale nie jest trudne do wykonania.

 

 

SKŁADNIKI POTRZEBNE DO WYKONANIA CIASTA:

* 250 g mąki pszennej,

* 1 jajo,

* 30g masła,

* 100ml mleka,

* szczypta soli

 

PRZYGOTOWANIE: mąkę przesiać , jajko umyć i sparzyć. Ze wszystkich podanych składników zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 20-30 minut, aby odpoczęło.

 

FARSZ:

* 1kg jabłek,

* 2 łyżeczki cynamonu,

* 4 łyżki cukru (jeśli jabłka są dość słodkie można użyć mniej),

* 4 łyżki bułki tartej,

* garść rodzynek,

* 3 łyżki masła + 1 łyżka do posmarowania ciasta

Dodatkowo: cukier puder do posypania, lody waniliowe lub bita śmietana.

 

PRZYGOTOWANIE:            Jabłka umyć, obrać, pokroić w ósemki, a następnie w cienkie plasterki. Masło rozpuścić z cukrem, dodać bułkę tartą i chwilę podsmażać. Pokrojone jabłka wymieszać z cynamonem oraz podsmażoną bułką tartą. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie.

Gotowe ciasto bardzo cienko rozwałkować na kształt prostokąta (w razie potrzeby podsypać mąką) i przełożyć na blaszkę do pieczenia.

Na brzegu rozwałkowanego ciasta rozłożyć jabłka i posypać odsączonymi z wody rodzynkami.

 Ciasto bardzo ciasno zwinąć w roladę, dodatkowo brzegi ciasta można zawinąć do środka (tak jak przy produkcji krokietów).

Wierzch posmarować łyżką roztopionego masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 190 stopniach, przez około 40minut. Ciasto powinno mieć złocisty kolor.

Gotowy strudel posypać cukrem pudrem, pokroić w grube plastry. Podawać na ciepło z gałką lodów lub z kleksem bitej śmietany.

SMACZNEGO!

 

Opracowała: Aleksandra Rejak III TŻ

DO GÓRY
Włącz powiadomienia WebPush
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.