Przygotowując się na zajęcia, których główną bohaterką była kuchnia niemiecka, długo nie mogliśmy się zdecydować jaki deser powinniśmy przygotować. Dużo dyskutowaliśmy na temat bawarskich pampuchów – Dampfnudel, placków z twarogiem- Quarkkäulchen oraz na temat ciasta z jabłkami – Apfelstrudel.
Strudel z jabłkami jest deserem szczególnie lubianym przez Austriaków, to właśnie stamtąd się wywodzi. Jest podawany na gorąco, często z gałką lodów waniliowych.
To ten deser postanowiliśmy przygotować w naszej kuchni. I choć jak mówi legenda, że ciasto powinno być rozwałkowane tak cienko, żeby można było czytać przez nie gazetę, wcale nie jest trudne do wykonania.
SKŁADNIKI POTRZEBNE DO WYKONANIA CIASTA:
* 250 g mąki pszennej,
* 1 jajo,
* 30g masła,
* 100ml mleka,
* szczypta soli
PRZYGOTOWANIE: mąkę przesiać , jajko umyć i sparzyć. Ze wszystkich podanych składników zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 20-30 minut, aby odpoczęło.
FARSZ:
* 1kg jabłek,
* 2 łyżeczki cynamonu,
* 4 łyżki cukru (jeśli jabłka są dość słodkie można użyć mniej),
* 4 łyżki bułki tartej,
* garść rodzynek,
* 3 łyżki masła + 1 łyżka do posmarowania ciasta
Dodatkowo: cukier puder do posypania, lody waniliowe lub bita śmietana.
PRZYGOTOWANIE: Jabłka umyć, obrać, pokroić w ósemki, a następnie w cienkie plasterki. Masło rozpuścić z cukrem, dodać bułkę tartą i chwilę podsmażać. Pokrojone jabłka wymieszać z cynamonem oraz podsmażoną bułką tartą. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie.
Gotowe ciasto bardzo cienko rozwałkować na kształt prostokąta (w razie potrzeby podsypać mąką) i przełożyć na blaszkę do pieczenia.
Na brzegu rozwałkowanego ciasta rozłożyć jabłka i posypać odsączonymi z wody rodzynkami.
Ciasto bardzo ciasno zwinąć w roladę, dodatkowo brzegi ciasta można zawinąć do środka (tak jak przy produkcji krokietów).
Wierzch posmarować łyżką roztopionego masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 190 stopniach, przez około 40minut. Ciasto powinno mieć złocisty kolor.
Gotowy strudel posypać cukrem pudrem, pokroić w grube plastry. Podawać na ciepło z gałką lodów lub z kleksem bitej śmietany.
SMACZNEGO!
Opracowała: Aleksandra Rejak III TŻ