Na zajęciach praktycznych klasa II THŻ wykonała potrawy z mięsa mielonego, świeże surówki i jogurtowe ciasto z truskawkami. Potrawy można wykonać szybko i są proste w wykonaniu – zachęcamy do wypróbowania przepisów w swojej kuchni.
Surówka z białej kapusty
kapusta biała młoda, duża
olej
cukier puder
sól
kw. cytrynowy
szczypior
koperek
Wykonanie
Obróbka wstępna brudna (mycie, oczyszczanie, płukanie)
Obróbka wstępna czysta (szatkowanie kapusty, siekanie koperku i szczypiorku)
Łączenie składników
Doprawianie
Porcjowanie
Dekorowanie
Ekspedycja
Mizeria
Ogórki 1 kg
Śmietana 18% - 400 g
Sól, cukier, pieprz
Koperek, szczypiorek
Wykonanie
Ogórki umyć obrać, pokroić w plastry
Szczypior i koperek umyć, oczyścić, posiekać
Śmietanę wymieszać z przyprawami, koperkiem i szczypiorkiem
Polać ogórki; udekorować
Ziemniaki młode z wody
Ziemniaki młode 2 kg
Masło 100 g
Koperek 1 pęczek
Wykonanie
Ziemniaki i koperek poddać obróbce wstępnej.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie
Odcedzić, odparować, wymieszać z masłem
Posypać posiekanym koperkiem
Wyporcjować
Pieczeń rzymska
1/2 kg mielonego mięsa
1 czerstwa kajzerka
1/2 szkl. wody
1 cebula duża
2 jajka
majeranek
4 jajka na twardo (do nadzienia)
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, vegeta
olej, bułka tarta do formy
Wykonanie
Kajzerkę namoczyć w ciepłej wodzie i dobrze odcisnąć
4 jajka ugotować na twardo
Do mięsa mielonego wbić 2 całe surowe jajka, dodać kajzerkę, cebulę startą na tarce jarzynowej, majeranek, sól i pieprz do smaku.
Wszystko razem dokładnie wymieszać
Formę do pieczenia wysmarować olejem i obsypać tartą bułką.
1/2 mięsa włożyć do formy
Ugotowane i wystudzone jajka obrać ze skorupki, przekroić na pół i poukładać jedno za drugim
Przykryć jaja drugą częścią mięsa.
Zwilżoną w wodzie łyżką wyrównać wierzch pieczeni
Piec przez 45 min w temp. 180°
Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami
0,3 kg mielonego mięsa
1 czerstwa kajzerka
1/2 szkl. wody
1 jajko
Pieczarki ½ kg
Cebule 2 szt.
Olej 50 g
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, vegeta
olej, bułka tarta do formy
Wykonanie
Kajzerkę namoczyć w ciepłej wodzie i dobrze odcisnąć
Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju; doprawić
Do mięsa mielonego wbić 1 całe surowe jajko, dodać kajzerkę, farsz z pieczarek, 1 łyżkę bułki tartej majeranek, sól i pieprz do smaku.
Wszystko razem dokładnie wymieszać
Formę do pieczenia wysmarować olejem i obsypać tartą bułką.
Mięso włożyć do formy
Zwilżoną w wodzie łyżką wyrównać wierzch pieczeni
Piec przez 45 min w temp. 180°
Ciasto jogurtowe z truskawkami
1 mały kubeczek jogurtu (np. 180 g)
(umyć ten kubeczek po jogurcie i nim odmierzać)
3 kubeczki mąki
1 ½ kubeczka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
11 /2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1 kubeczek oleju
olej, bułka tarta do formy, cukier puder
truskawki 0,5 kg; cynamon
Wykonanie
Wymieszać mąkę, z proszkiem do pieczenia
Zmiksować jogurt z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami i olejem
Połączyć masę z mąką i proszkiem (nie miksować)
Ciasto rozprowadzić na blaszce wysmarowanej olejem i posypanej bułka tartą
Truskawki umyć, odszypułkować
Ułożyć truskawki obtoczone w mące z cynamonem.
Piec w 180 st. Ok. 40 min.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
ŻYCZYMY SMACZNEGO!
Grażyna Serafin