Na zajęciach praktycznych klasa II THŻ wykonała potrawy z mięsa mielonego, świeże surówki i jogurtowe ciasto z truskawkami. Potrawy można wykonać szybko i są proste w wykonaniu – zachęcamy do wypróbowania przepisów w swojej kuchni.
Surówka z białej kapusty
- kapusta biała młoda, duża
- olej
- cukier puder
- sól
- kw. cytrynowy
- szczypior
- koperek
Wykonanie
- Obróbka wstępna brudna (mycie, oczyszczanie, płukanie)
- Obróbka wstępna czysta (szatkowanie kapusty, siekanie koperku i szczypiorku)
- Łączenie składników
- Doprawianie
- Porcjowanie
- Dekorowanie
- Ekspedycja
-
Mizeria
- Ogórki 1 kg
- Śmietana 18% - 400 g
- Sól, cukier, pieprz
- Koperek, szczypiorek
Wykonanie
- Ogórki umyć obrać, pokroić w plastry
- Szczypior i koperek umyć, oczyścić, posiekać
- Śmietanę wymieszać z przyprawami, koperkiem i szczypiorkiem
- Polać ogórki; udekorować
Ziemniaki młode z wody
- Ziemniaki młode 2 kg
- Masło 100 g
- Koperek 1 pęczek
Wykonanie
- Ziemniaki i koperek poddać obróbce wstępnej.
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie
- Odcedzić, odparować, wymieszać z masłem
- Posypać posiekanym koperkiem
- Wyporcjować
Pieczeń rzymska
- 1/2 kg mielonego mięsa
- 1 czerstwa kajzerka
- 1/2 szkl. wody
- 1 cebula duża
- 2 jajka
- majeranek
- 4 jajka na twardo (do nadzienia)
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, vegeta
- olej, bułka tarta do formy
Wykonanie
- Kajzerkę namoczyć w ciepłej wodzie i dobrze odcisnąć
- 4 jajka ugotować na twardo
- Do mięsa mielonego wbić 2 całe surowe jajka, dodać kajzerkę, cebulę startą na tarce jarzynowej, majeranek, sól i pieprz do smaku.
- Wszystko razem dokładnie wymieszać
- Formę do pieczenia wysmarować olejem i obsypać tartą bułką.
- 1/2 mięsa włożyć do formy
- Ugotowane i wystudzone jajka obrać ze skorupki, przekroić na pół i poukładać jedno za drugim
- Przykryć jaja drugą częścią mięsa.
- Zwilżoną w wodzie łyżką wyrównać wierzch pieczeni
- Piec przez 45 min w temp. 180°
Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami
- 0,3 kg mielonego mięsa
- 1 czerstwa kajzerka
- 1/2 szkl. wody
- 1 jajko
- Pieczarki ½ kg
- Cebule 2 szt.
- Olej 50 g
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, vegeta
- olej, bułka tarta do formy
Wykonanie
- Kajzerkę namoczyć w ciepłej wodzie i dobrze odcisnąć
- Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju; doprawić
- Do mięsa mielonego wbić 1 całe surowe jajko, dodać kajzerkę, farsz z pieczarek, 1 łyżkę bułki tartej majeranek, sól i pieprz do smaku.
- Wszystko razem dokładnie wymieszać
- Formę do pieczenia wysmarować olejem i obsypać tartą bułką.
- Mięso włożyć do formy
- Zwilżoną w wodzie łyżką wyrównać wierzch pieczeni
- Piec przez 45 min w temp. 180°
Ciasto jogurtowe z truskawkami
- 1 mały kubeczek jogurtu (np. 180 g)
(umyć ten kubeczek po jogurcie i nim odmierzać)
- 3 kubeczki mąki
- 1 ½ kubeczka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 11/2łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1 kubeczek oleju
- olej, bułka tarta do formy, cukier puder
- truskawki 0,5 kg; cynamon
Wykonanie
- Wymieszać mąkę, z proszkiem do pieczenia
- Zmiksować jogurt z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami i olejem
- Połączyć masę z mąką i proszkiem (nie miksować)
- Ciasto rozprowadzić na blaszce wysmarowanej olejem i posypanej bułka tartą
- Truskawki umyć, odszypułkować
- Ułożyć truskawki obtoczone w mące z cynamonem.
- Piec w 180 st. Ok. 40 min.
- Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
ŻYCZYMY SMACZNEGO!
Grażyna Serafin