Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Czwartek, 10 października 2024
Imieniny: Paulina, Daniel, Franciszek
słonecznie
18°C

Popularne i proste dania obiadowe

 

Na zajęciach praktycznych klasa II THŻ wykonała potrawy z mięsa mielonego, świeże surówki i jogurtowe ciasto z truskawkami. Potrawy można wykonać szybko i są proste w wykonaniu – zachęcamy do wypróbowania przepisów w swojej kuchni.

Surówka z białej kapusty

  • kapusta  biała młoda, duża
  • olej
  • cukier puder
  • sól
  • kw. cytrynowy
  • szczypior
  • koperek

Wykonanie

  • Obróbka wstępna brudna (mycie, oczyszczanie, płukanie)
  • Obróbka wstępna czysta (szatkowanie kapusty, siekanie koperku i szczypiorku)
  • Łączenie składników
  • Doprawianie
  • Porcjowanie
  • Dekorowanie
  • Ekspedycja
  • Mizeria

    • Ogórki  1 kg
    • Śmietana 18% - 400 g
    • Sól, cukier, pieprz
    • Koperek, szczypiorek

    Wykonanie

    • Ogórki umyć obrać, pokroić w plastry
    • Szczypior i koperek umyć, oczyścić, posiekać
    • Śmietanę wymieszać z przyprawami, koperkiem i szczypiorkiem
    • Polać ogórki; udekorować

    Ziemniaki młode z wody

    • Ziemniaki młode 2 kg
    • Masło 100 g
    • Koperek 1 pęczek

    Wykonanie

    • Ziemniaki i koperek poddać obróbce wstępnej.
    • Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie
    • Odcedzić, odparować, wymieszać z masłem
    • Posypać posiekanym koperkiem
    • Wyporcjować

    Pieczeń rzymska

    • 1/2 kg mielonego mięsa
    • 1 czerstwa kajzerka
    • 1/2 szkl. wody
    • 1 cebula duża
    • 2 jajka
    • majeranek
    • 4 jajka na twardo (do nadzienia)
    • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, vegeta
    • olej, bułka tarta do formy

    Wykonanie

    • Kajzerkę namoczyć  w ciepłej wodzie i dobrze odcisnąć
    • 4 jajka ugotować na twardo
    • Do mięsa mielonego wbić  2 całe surowe jajka, dodać kajzerkę, cebulę startą na tarce jarzynowej, majeranek, sól i pieprz do smaku.
    • Wszystko razem dokładnie wymieszać
    • Formę do pieczenia wysmarować olejem i obsypać  tartą bułką.
    • 1/2 mięsa włożyć do formy
    •  Ugotowane i wystudzone jajka obrać ze skorupki, przekroić na pół i poukładać jedno za drugim
    • Przykryć jaja drugą częścią mięsa.
    • Zwilżoną w wodzie łyżką wyrównać wierzch pieczeni
    • Piec przez 45 min w temp. 180°

    Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami

    • 0,3 kg mielonego mięsa
    • 1 czerstwa kajzerka
    • 1/2 szkl. wody
    • 1 jajko

     

    • Pieczarki ½ kg
    • Cebule 2 szt.
    • Olej 50 g
    • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, vegeta
    • olej, bułka tarta do formy

    Wykonanie

    • Kajzerkę namoczyć  w ciepłej wodzie i dobrze odcisnąć
    • Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju; doprawić
    • Do mięsa mielonego wbić  1 całe surowe jajko, dodać kajzerkę, farsz z pieczarek, 1 łyżkę bułki tartej majeranek, sól i pieprz do smaku.
    • Wszystko razem dokładnie wymieszać
    • Formę do pieczenia wysmarować olejem i obsypać  tartą bułką.
    • Mięso włożyć do formy
    • Zwilżoną w wodzie łyżką wyrównać wierzch pieczeni 
    • Piec przez 45 min w temp. 180°

    Ciasto jogurtowe z truskawkami

    • 1 mały kubeczek jogurtu (np. 180 g)

     (umyć ten kubeczek po jogurcie i nim odmierzać)

    • 3 kubeczki mąki
    • 1 ½ kubeczka cukru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 11/2łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3 jajka
    • 1 kubeczek oleju
    • olej, bułka tarta do formy, cukier puder
    • truskawki 0,5 kg; cynamon

    Wykonanie

    • Wymieszać mąkę, z proszkiem do pieczenia
    • Zmiksować jogurt z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami i olejem
    • Połączyć masę z mąką i proszkiem (nie miksować)
    • Ciasto rozprowadzić na blaszce wysmarowanej olejem i posypanej bułka tartą
    • Truskawki umyć, odszypułkować
    • Ułożyć truskawki obtoczone w mące z cynamonem.
    • Piec w 180 st. Ok. 40 min.
    • Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

     

    ŻYCZYMY SMACZNEGO!

    Grażyna Serafin

DO GÓRY
Włącz powiadomienia WebPush
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.