W ramach projektu Erasmus+ o nazwie „Zagraniczne praktyki zawodowe drogą na europejski rynek pracy” 22 sierpnia 2015 r. czyli tydzień przed rozpoczęciem kolejnego roku szkolnego uczniowie III klasy Technikum Żywienia wyjechali na 4-tygodniową praktykę do Niemiec.
Po całonocnej podróży autobusem praktykanci zostali przyjęci w Griesheim w Południowej Hesji przez partnera projektu i udali się w dalszą podróż, bowiem każdy z nich pozna praktyczną stronę zawodu w lokalu gastronomicznym, wytypowanym przez partnera w projekcie. Program wyjazdu obejmuje nie tylko pracę w gastronomii lecz także dwie wycieczki, które przygotowała strona niemiecka w drugą i w trzecią niedzielę pobytu. Uczniowie mają na miejscu niemieckich opiekunów, natomiast opiekunami praktykantów ze strony szkoły są Pani Iwona Olszok oraz Pan Roman Baran.
Iwona Olszok
Uczniowie 3 kl. Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych po całonocnej podróży autobusem do Niemczech/Griesheim przed siedzibą Związku – partnera w projekcie ERASMUS +
Uczniowie 3 klasy TŻ w trakcie przygotowania językowego w szkole z nativspeakerem (w centrum)
Maximem – 2 miesiące przed praktyką