Klasa II Ż, na zajęciach praktycznych z Panią Katarzyną Brzozowską, przygotowała kolorową sałatkę makaronową – kolorową, pożywną i smaczną. Przeciętny Włoch zjada ok. 30 kg makaronu rocznie, a Polak zaledwie 3 kg – zwykle jako dodatek do zupy. Stanowczo za mało! Przecież dobrze podany makaron to jedno z najzdrowszych, najsmaczniejszych dań - powinien być składnikiem każdej diety. Przez wiele lat uważano, że makaron tuczy. Dziś jest podstawowym elementem piramidy żywienia. To znaczy, że powinniśmy go jadać codziennie. Dietetycy wyjaśniają, że to nie makaron jest kaloryczny, tylko sosy, z którymi go jadamy. To prawda, że 100 g suchego makaronu dostarcza aż 330 kcal, ale podczas gotowania wchłania on wodę i trzykrotnie zwiększa swoją wagę. Tak więc spora porcja – ok. 100 g – to już tylko 110 kalorii! Jeśli więc zjesz ogromny talerz spaghetti, czyli 200 g, twój organizm otrzyma tyle samo kalorii, ile ma połowa tabliczki czekolady. Z tą istotną różnicą, że po zjedzeniu makaronu długo masz uczucie sytości. |
|
A wszystko dzięki skrobi, której makaron jest bogatym źródłem. Skrobia należy do węglowodanów złożonych. Uzyskiwana z nich glukoza – paliwo energetyczne dla komórek naszego ciała – jest uwalniana powoli i równomiernie. W ten sposób organizm ma zapewnione stałe źródło energii, a my czujemy się syci przez wiele godzin. To dzięki węglowodanom złożonym nasze mięśnie i mózg mogą funkcjonować prawidłowo i z maksymalną mocą. Według dietetyków właśnie węglowodany powinny pokrywać 60 proc. dziennego zapotrzebowania na energię. Chodzi o to, że nasz organizm bardzo wolno trawi skrobię. Jeśli więc jemy makaron, łatwiej nam zadbać o sylwetkę. Składniki: Wstawić wodę na makaron, osolić, gotować od wrzątku do miękkości. Jaja ugotować na twardo. Ogórek umyć, obrać, ponownie umyć. Ugotowane i obrane jaja, umyty i obrany ogórek, szynkę oraz ser żółty pokroić w kostkę. Dodać odcedzony makaron i kukurydzę. Całość polać sosem zrobionym z majonezu i jogurtu naturalnego. Doprawić do smaku przyprawami. Udekorować na wierzchu wcześniej umytym i posiekanym szczypiorkiem.
ŻYCZYMY SMACZNEGO Opracowała: Grażyna Serafin Zdjęcia udostępniła: Klaudia Lechowska kl. II Ż
|