W dniu 17 kwietnia odbyły się ostatnie zajęcia praktyczne mojej klasy IV Ż w tym roku szkolnym. Przez ostatnie dwa lata uczyliśmy się przygotowywać dania wg zasad technologii. Początki były ciężkie lecz pod surową ręką Pani Grażyny Serafin zaczęliśmy nabierać wprawy, a dania wychodzące z pod naszej ręki były coraz smaczniejsze i bardziej wyszukane. W ostatniej klasie okazało się, że wymagania są jeszcze większe. Tym razem z Panią Katarzyną Brzozowską przygotowywaliśmy dania różnych kuchni troszkę eksperymentując. Praca często była ciężka lecz z tak wspaniałą i zgraną grupą było bardzo miło pracować. Nasz czas w szkole dobiega końca lecz przez wiele następnych lat będziemy wspominać czas, który spędziliśmy razem dobrze się bawiąc, a zarazem ucząc. |
|
Dziś eksperymentalnie przygotowaliśmy pierogi z gyrosem i dla zdrowia sok z buraków i jabłek (przepisy poniżej), które są zastrzykiem witamin na tak kapryśną pogodę, a także wpływają korzystnie na nasz organizm. Burak jest popularny nie tylko w Polsce. My jednak, podobnie jak nasi wschodni sąsiedzi, jemy buraki głównie dla smaku, nie doceniamy ich zdrowotnych zalet. Ogólnie wiemy, że jako warzywa muszą mieć mnóstwo witamin. Ale akurat buraki mają dużo tylko kwasu foliowego, trochę witaminy C i jeszcze mniej witaminy B1. Jest w nich natomiast dużo pierwiastków mineralnych: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rzadko spotykane w warzywach rubid i cez. Mimo że buraki nie są bogatym źródłem żelaza, to wspaniały środek krwiotwórczy, dawno uznany przez medycynę naturalną. Zapobiega anemii, co więcej, wspomaga leczenie białaczki. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wspomagają więc układ krwionośny. Spośród wszystkich witamin obecnych w jabłkach, najważniejsza jest witamina C, która wzmacnia układ odpornościowy. Najbogatsze w tę witaminę są owoce dojrzałe, rosnące po nasłonecznionej stronie drzewa. Im kwaśniejsza odmiana jabłek, tym więcej w nich witaminy C. Gromadzi się ona pod skórką, dlatego najlepiej jeść, gotować i piec owoce nieobrane. Najwięcej tej witaminy znajdziemy w owocach surowych, a im dłużej będziemy je poddawać obróbce termicznej, tym większe będą jej straty. Co ciekawe, małe jabłka zawierają znacznie więcej witaminy C niż duże okazy. Mimo kwaskowatego smaku jabłka odkwaszają organizm, ponieważ zawierają bardzo dużo zasadowych soli mineralnych. Ponadto są bogatym źródłem potasu (m.in. wraz z innymi elektrolitami reguluje on gospodarkę wodną w organizmie i zwiększa napięcie mięśni), a także żelaza, które zapobiega anemii. Jabłka jedzone na surowo wzmacniają serce, układ nerwowy, mięśnie i poprawiają pracę wątroby. Źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/
Krystian Dukała kl. IV Ż Pierożki kebabowe http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pierozki-kebabowe-4 Składniki 1 szklanka mleka ciepłego -1 kostka drożdży-3 łyżki cukru -1 kg mąki -1/3 kostka masła-1 łyżka oregano-1 jajo -1 kg piersi z kurczaka - 80 dkg pieczarek -3 papryki kolorowe -1 duży por - 2 cebule -2 łyżki koncentratu pomidorowego -20 dkg sera żółtego -1 przyprawa do gyrosu -sól -pieprz Sposób przygotowania Farsz: pokroić pieczarki ,paprykę ,por ,cebulę w bardzo drobną kostkę wszystko to osobno smażyć na patelni. Pierś z kurczaka namoczyć w przyprawie gyros, pokroić i usmażyć.Następnie wymieszać razem, dodać ser żółty starty na tarce, 2 łyżki koncentratu pomidorowego oraz pieprz i sól dla smaku. Zaczyn: 1 szklankę mleka ciepłego, jedną kostkę drożdży, cukier i mąkę wymieszać ręką. Odstawić w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką żeby urosło przez około 20 minut. Po wyrośnięciu zaczynu robimy ciasto. Dodajemy do niego oregano i 1/3 kostkę masła oraz 1 jajo. Wszystko mieszamy ugniatając i w tym samym czasie dodając mąki aby ciasto przestało nam się przyklejać do palców. Ciasto kładziemy w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut. Gdy ciasto urośnie robimy formę odbijając od szklanki. Dodając farszu zlepiamy pierogi . Przed włożeniem do piekarnika smarujemy pierożki żółtkiem z jajka posypując startym serem . Pierożki wkładamy do piekarnika na 170 stopni na około 20 minut.
Sok z buraków i jabłek: 2kg buraków, 3kg jabłek i sok z połówki cytryny; wycisnąć soki z jabłek, buraków i cytryny. Wymieszać. SMACZNEGO |
Zdjęcia udostępnił Marcin Kamieniak kl. IV Ż