Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Czwartek, 30 maja 2024
Imieniny: Joanna, Feliks, Ferdynand
pochmurno
21°C

Naleśniki dobre na co dzień i od święta

 

Na zajęciach praktycznych klasy II THŻ wykonała naleśniki z różnymi nadzieniami i szybki kisiel witaminowy. Ciasto naleśnikowe jest proste i można je wykorzystać jako deser i jako danie zasadnicze –  z farszem na słono lub na słodko. Na wiosnę, gdy pojawia się dużo świeżych warzyw i owoców, można wykorzystać swoją fantazję i skomponować niezwykły farsz do naleśników. Zachęcamy do wypróbowania poniższych przepisów.

Krokiety z pieczarkami

Składniki:

Jaja – 2 szt.

Mleko – ¾ szklanki

Woda-- - ¾ szklanki

Mąka – 1 ½ szklanki

Olej – 50 g

Sól

 

Pieczarki – 700 g

Cebula – 2 szt.

Ser żółty w kawałku – 300 g

Olej – 50 g

Sól, pieprz, vegeta

 

Bułka tarta – 100 g

Jaja – 2 szt.

Olej – 50 g

Wykonanie:

sporządzić ciasto naleśnikowe, zrobić cienkie naleśniki.  Pieczarki umyć i obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.  Dodać pieczarki odparować i doprawić. Wystudzić, zmieszać z żółtym serem startym na drobnej tarce, doprawić.  Formować krokiety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor.

 Krokiety z nadzieniem serowo-ziemniaczanym.

Składniki:

Jaja – 2 szt.

Mleko – ¾ szklanki

Woda-- - ¾ szklanki

Mąka – 1 ½ szklanki

Olej – 50 g

Sól

 

Ziemniaki – 0,5 kg

Ser biały – 200 g

Cebula – 2 szt.

Olej – 50 g

Sól, pieprz

 

Bułka tarta – 100 g

Jaja – 2 szt.

Olej – 50 g

Wykonanie:

mąkę przesiać; jaja umyć, sparzyć. Sporządzić ciasto naleśnikowe z mąki, jaj, mleka i wody; dodać szczyptę soli. Smażyć na oleju cienkie naleśniki.

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić, wypłukać, ugotować od wrzącej wody z solą; wystudzić. Cebulę umyć, obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Ser i ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać cebulę, przyprawić; sporządzić farsz.

Formować krokiety: naleśniki smarować farszem, zwijać w rulon zamknięty.

Krokiety panierować w jaju i bułce tartej; obsmażyć na oleju. Wyporcjować, udekorować.

Naleśniki z warzywami

Składniki:

Jaja – 2 szt.

Mleko – ¾ szklanki

Woda - ¾ szklanki

Mąka – 1 ½ szklanki

Olej – 50 g

Sól

 

Włoszczyzna mrożona słupki – 1 opakowanie (450 g)

Kalafior mrożony – 1 opakowanie (450 g)

Brokuł mrożony – 1 opakowanie (450 g)

Olej – 50 g

Koncentrat pomidorowy – 200 g

Wykonanie:

Mąkę przesiać; jaja umyć, sparzyć. Sporządzić ciasto naleśnikowe z mąki, jaj, mleka i wody; dodać szczyptę soli. Smażyć na oleju cienkie naleśniki. Warzywa mrożone usmażyć na leju do miękkości; rozdrobnić widelcem; dodać koncentrat i przyprawić. Formować naleśniki z farszem. Można je podawać z sosami np. czosnkowym; pomidorowym.

[Sos czosnkowy: 150 g jogurtu naturalnego, 100 g majonezu, 5 ząbków czosnku, sól, pieprz.]       

Kisiel witaminowy z jabłek

Składniki:

Jabłka – 700 g

Cukier – 120 g

Mąka ziemniaczana – 100 g

Woda – 1500 ml

Kwasek cytrynowy

Wykonanie:

jabłka umyć, obrać, usunąć części zbędne, zetrzeć na tarce jarzynowej. Odlać szklankę wody i sporządzić zawiesinę z mąki ziemniaczanej. W pozostałej części wody ugotować obierki z jabłek; dodać cukier i kwasek cytrynowy; przecedzić. Dodać do gorącej wody zawiesinę z mąki ziemniaczanej, zagotować; dodać starte jabłka, wymieszać; wyporcjować

      

ŻYCZYMY SMACZNEGO!

Grażyna Serafin

DO GÓRY
Włącz powiadomienia WebPush
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.