Na zajęciach praktycznych klasy II THŻ wykonała naleśniki z różnymi nadzieniami i szybki kisiel witaminowy. Ciasto naleśnikowe jest proste i można je wykorzystać jako deser i jako danie zasadnicze – z farszem na słono lub na słodko. Na wiosnę, gdy pojawia się dużo świeżych warzyw i owoców, można wykorzystać swoją fantazję i skomponować niezwykły farsz do naleśników. Zachęcamy do wypróbowania poniższych przepisów.
Krokiety z pieczarkami
Składniki:
Jaja – 2 szt.
Mleko – ¾ szklanki
Woda-- - ¾ szklanki
Mąka – 1 ½ szklanki
Olej – 50 g
Sól
Pieczarki – 700 g
Cebula – 2 szt.
Ser żółty w kawałku – 300 g
Olej – 50 g
Sól, pieprz, vegeta
Bułka tarta – 100 g
Jaja – 2 szt.
Olej – 50 g
Wykonanie:
sporządzić ciasto naleśnikowe, zrobić cienkie naleśniki. Pieczarki umyć i obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pieczarki odparować i doprawić. Wystudzić, zmieszać z żółtym serem startym na drobnej tarce, doprawić. Formować krokiety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor.
Krokiety z nadzieniem serowo-ziemniaczanym.
Składniki:
Jaja – 2 szt.
Mleko – ¾ szklanki
Woda-- - ¾ szklanki
Mąka – 1 ½ szklanki
Olej – 50 g
Sól
Ziemniaki – 0,5 kg
Ser biały – 200 g
Cebula – 2 szt.
Olej – 50 g
Sól, pieprz
Bułka tarta – 100 g
Jaja – 2 szt.
Olej – 50 g
Wykonanie:
mąkę przesiać; jaja umyć, sparzyć. Sporządzić ciasto naleśnikowe z mąki, jaj, mleka i wody; dodać szczyptę soli. Smażyć na oleju cienkie naleśniki.
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić, wypłukać, ugotować od wrzącej wody z solą; wystudzić. Cebulę umyć, obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Ser i ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać cebulę, przyprawić; sporządzić farsz.
Formować krokiety: naleśniki smarować farszem, zwijać w rulon zamknięty.
Krokiety panierować w jaju i bułce tartej; obsmażyć na oleju. Wyporcjować, udekorować.
Naleśniki z warzywami
Składniki:
Jaja – 2 szt.
Mleko – ¾ szklanki
Woda - ¾ szklanki
Mąka – 1 ½ szklanki
Olej – 50 g
Sól
Włoszczyzna mrożona słupki – 1 opakowanie (450 g)
Kalafior mrożony – 1 opakowanie (450 g)
Brokuł mrożony – 1 opakowanie (450 g)
Olej – 50 g
Koncentrat pomidorowy – 200 g
Wykonanie:
Mąkę przesiać; jaja umyć, sparzyć. Sporządzić ciasto naleśnikowe z mąki, jaj, mleka i wody; dodać szczyptę soli. Smażyć na oleju cienkie naleśniki. Warzywa mrożone usmażyć na leju do miękkości; rozdrobnić widelcem; dodać koncentrat i przyprawić. Formować naleśniki z farszem. Można je podawać z sosami np. czosnkowym; pomidorowym.
[Sos czosnkowy: 150 g jogurtu naturalnego, 100 g majonezu, 5 ząbków czosnku, sól, pieprz.]
Kisiel witaminowy z jabłek
Składniki:
Jabłka – 700 g
Cukier – 120 g
Mąka ziemniaczana – 100 g
Woda – 1500 ml
Kwasek cytrynowy
Wykonanie:
jabłka umyć, obrać, usunąć części zbędne, zetrzeć na tarce jarzynowej. Odlać szklankę wody i sporządzić zawiesinę z mąki ziemniaczanej. W pozostałej części wody ugotować obierki z jabłek; dodać cukier i kwasek cytrynowy; przecedzić. Dodać do gorącej wody zawiesinę z mąki ziemniaczanej, zagotować; dodać starte jabłka, wymieszać; wyporcjować
ŻYCZYMY SMACZNEGO!
Grażyna Serafin