|
Na zajęciach praktycznych klasy II Ż i II THŻ wykonały słodkie desery. Proste w wykonaniu, znakomite na zakończenie posiłku. Wypróbuj w swojej kuchni, na pewno Ci się uda. |
Kisiel karmelowy
Składniki:
Cukier – 60 g
Woda – 200 g
Mleko – 1800 ml
Mąka ziemniaczana - 100 g
Cukier – 200 g
Masło – 60 g
Cukier waniliowy - 2 op.
Przygotowanie:
Przygotowanie karmelu: wodę zagotować; na suchej patelni zrumienić cukier; dodać wodę, zagotować, zredukować do ok. 50% objętości.
Garnek na kisiel wypłukać zimną wodą. 2/3 mleka podgrzać. Z pozostałego mleka i mąki ziemniaczanej sporządzić zawiesinę. Do gorącego mleka dodać cukier, cukier waniliowy, masło, karmel; dodać zawiesinę i zagotować. Przestudzić, wyporcjować, udekorować.
Galaretka z kefiru z dżemem
Składniki:
Kefir – 1 l
Cukier – 130 g
Cukier waniliowy – 1 op.
Żelatyna - 7 łyżeczek
Dżem - 100 g
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Kefir z cukrem i cukrem waniliowym zmiksować, dodać żelatynę, wymieszać. Porcjować do kompotierek wypłukanych zimną wodą; wstawić do lodówki do stężenia. Udekorować dżemem.
Babeczki piernikowe z marmoladą
Składniki:
1 szklanka cukru
4 łyżki miodu
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 całe jajka
2 szklanki mąki
Przyprawa do pierników
1 szklanka kefiru
Przygotowanie:
Mąkę, sodę, przyprawę wymieszać. Białka ubić; dodać cukier i dalej ubijać; dodać żółtka i ubijać; dodać miód, olej, kefir i zmiksować. Na koniec dodać mąkę z dodatkami i delikatnie wymieszać. Można dodać bakalie. Napełniać foremki babeczek, nadziewać marmoladą. Piec w 160 st. Ok. 20-25 min.
ŻYCZYMY SMACZNEGO!
Grażyna Serafin