Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Czwartek, 30 maja 2024
Imieniny: Joanna, Feliks, Ferdynand
pochmurno
22°C

Tradycyjne potrawy wielkanocne

Wielkanoc się zbliża. W naszym domu, na świątecznym stole będą gościły tradycyjne potrawy.

Klasa III Ż przygotowała zestaw takich dań,

 które wykonała przygotowując stół na wielkanocne śniadanie.

 

Rolada z białej kiełbasy z jajkami

Jaja- 5 szt.

Kiełbasa biała SUROWA- 0,5 kg

Majeranek

Sól

Pieprz

4 jajka ugotować na twardo. Kiełbasę wyjąć z osłonki, farsz doprawić, dodać surowe jajo. Uformować roladę, do środka włożyć jaja na twardo, upiec w formie aluminiowej, wyporcjować. Podawać z sosem chrzanowym

 

Żurek na zakwasie

Kiełbasa biała PARZONA- 2 szt.

Jaja- 5 szt.

Pietruszka korzeń, seler, marchew

Cebula- 200g

Kostki rosołowe- 4 szt.

Czosnek- 3 ząbki

Zakwas z żuru- 1l

Śmietana kwaśna- 200g

Majeranek, sól, pieprz, chrzan tarty

Ugotować wywar warzywny, dodać żur, doprawić. Kiełbasę pokroić i podsmażyć z cebulą,  jaja ugotować na twardo. Żur doprawić czosnkiem, chrzanem, solą, pieprzem. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę. Wyporcjować, podawać z jajkiem i kiełbasą.

 

 

Sakiewki jajeczne

Jaja- 6 szt.

Folia do żywności

Długie wykałaczki- 10 szt.

Olej- x

6 kawałków folii posmarować olejem i wyłożyć 6 miseczek. Do każdej ostrożnie wbić jajko tak aby żółtko nie wypłynęło, oprószyć solą. Folię szczelnie zakręcić, spiąć, przymocować do trzonka wykałaczki. Gotować we wrzącej wodzie około 10 min. Odwinąć folię, podawać z ostrymi sosami.

 

Sos czosnkowy i chrzanowy

Chrzan tarty- 200g

Czosnek- 3 ząbki

Jogurt naturalny- 2x100g

Majonez- 200g

Szczypior

Sól, pieprz, cukier

Majonez zmieszać z jogurtem naturalnym, podzielić na pół. Do jednej połowy dodać chrzan, do drugiej roztarty czosnek. Doprawić sosy.

  

 

Przekąski szpinakowe

Szpinak mrożony- 500g

Jaja- 4 szt.

Mąka- 2 łyżki

Sól, pieprz

Szpinak rozmrozić, odparować na patelni, wystudzić. Doprawić. Wymieszać z żółtkami; na koniec dodać ubitą pianę, delikatnie wymieszać.  Napełnić foremki, piec około 15min. 180 stopni. Podawać z ostrymi sosami.

 

Rolada szpinakowa

Szpinak mrożony- 500g

Jaja- 4 szt.

Mąka- 2 łyżki

Sól, pieprz

Nadzienie:

Jaja – 6 szt

Majonez, szczypior,  przyprawy

  Szpinak rozmrozić, odparować na patelni, wystudzić. Doprawić. Wymieszać z żółtkami;na koniec dodać ubitą pianę, delikatnie wymieszać. Rozłożyć na blaszce cienką warstwą i upiec w 180 st. Ok 30 min. Po wystudzeniu zwinąć w roladę.Jaja ugotować na twardo, pokroić w kostkę, dodać posiekany szczypiorek i majonez; doprawić. Posmarować roladę, zawinąć w folię spożywczą, wychłodzić w lodówce.Roladę można napełniać różnymi farszami np. twarożkiem i wędzonym łososiem; nadzieniem pieczarkowym itp. W zależności od nadzienia rolada może być podawana na zimno lub na gorąco.

 

Babka bakaliowa

Cukier- 1 szkl.

Jaja- 3 szt.

Mleko- ½ szkl.

Mąka przenna- 2 szkl.

Cukier waniliowy- 1szt.

Proszek do pieczenia- 2 łyżeczki

Masło- 125g

Gorzka czekolada- 100g

Rodzynki, wiórki kokosowe

Zmiksować cukier z jajkami na puszystą masę. Dodać cukier waniliowy  oraz roztopione i schłodzone masło (zmiksować). Dodać mąkę z proszkiem, wymieszać. Dodać rodzynki. Wlać do formy z kominem i piec 45 min. 175 stopni. Czekoladę rozpuścić, polać babkę i posypać wiórkami.

 

Jajko wielkanocne

Biszkopt:

Jaja- 4 szt.

Mąka pszenna- 1szkl.

Cukier- 1szkl,

Cukier waniliowy

Masa:

Mleko skondensowane słodzone

Masło- 1 kostka

Dżem brzoskwiniowy- 200g

Czekolada biała- 1 szt.

Sporządzić biszkopt. Upiec na szerokiej blaszce, wystudzić, wyciąć w formie jaja. Przeciąć na pół, posmarować dżemem, złożyć.

Masa: puszkę mleka gotować około 1,5 h, wystudzić. Zmiksować z masłem, brzegi i wierzch

 jaja posmarować masą kajmakową, zrobić dekorację z białej czekolady.

ZDROWYCH I  POGODNYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH

Życzy klasa III Ż z wychowawcą P. Grażyną Serafin

DO GÓRY
Włącz powiadomienia WebPush
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.