Wielkanoc się zbliża. W naszym domu, na świątecznym stole będą gościły tradycyjne potrawy.
Klasa III Ż przygotowała zestaw takich dań,
które wykonała przygotowując stół na wielkanocne śniadanie.
Rolada z białej kiełbasy z jajkami Jaja- 5 szt. Kiełbasa biała SUROWA- 0,5 kg Majeranek Sól Pieprz |
|
4 jajka ugotować na twardo. Kiełbasę wyjąć z osłonki, farsz doprawić, dodać surowe jajo. Uformować roladę, do środka włożyć jaja na twardo, upiec w formie aluminiowej, wyporcjować. Podawać z sosem chrzanowym |
|
Żurek na zakwasie Kiełbasa biała PARZONA- 2 szt. Jaja- 5 szt. Pietruszka korzeń, seler, marchew Cebula- 200g Kostki rosołowe- 4 szt. Czosnek- 3 ząbki Zakwas z żuru- 1l Śmietana kwaśna- 200g Majeranek, sól, pieprz, chrzan tarty |
|
Ugotować wywar warzywny, dodać żur, doprawić. Kiełbasę pokroić i podsmażyć z cebulą, jaja ugotować na twardo. Żur doprawić czosnkiem, chrzanem, solą, pieprzem. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę. Wyporcjować, podawać z jajkiem i kiełbasą. |
|
Sakiewki jajeczne Jaja- 6 szt. Folia do żywności Długie wykałaczki- 10 szt. Olej- x |
|
6 kawałków folii posmarować olejem i wyłożyć 6 miseczek. Do każdej ostrożnie wbić jajko tak aby żółtko nie wypłynęło, oprószyć solą. Folię szczelnie zakręcić, spiąć, przymocować do trzonka wykałaczki. Gotować we wrzącej wodzie około 10 min. Odwinąć folię, podawać z ostrymi sosami. |
|
Sos czosnkowy i chrzanowy Chrzan tarty- 200g Czosnek- 3 ząbki Jogurt naturalny- 2x100g Majonez- 200g Szczypior Sól, pieprz, cukier Majonez zmieszać z jogurtem naturalnym, podzielić na pół. Do jednej połowy dodać chrzan, do drugiej roztarty czosnek. Doprawić sosy. |
|
Przekąski szpinakowe Szpinak mrożony- 500g Jaja- 4 szt. Mąka- 2 łyżki Sól, pieprz Szpinak rozmrozić, odparować na patelni, wystudzić. Doprawić. Wymieszać z żółtkami; na koniec dodać ubitą pianę, delikatnie wymieszać. Napełnić foremki, piec około 15min. 180 stopni. Podawać z ostrymi sosami. |
|
Rolada szpinakowa Szpinak mrożony- 500g Jaja- 4 szt. Mąka- 2 łyżki Sól, pieprz Nadzienie: Jaja – 6 szt Majonez, szczypior, przyprawy |
|
Szpinak rozmrozić, odparować na patelni, wystudzić. Doprawić. Wymieszać z żółtkami;na koniec dodać ubitą pianę, delikatnie wymieszać. Rozłożyć na blaszce cienką warstwą i upiec w 180 st. Ok 30 min. Po wystudzeniu zwinąć w roladę.Jaja ugotować na twardo, pokroić w kostkę, dodać posiekany szczypiorek i majonez; doprawić. Posmarować roladę, zawinąć w folię spożywczą, wychłodzić w lodówce.Roladę można napełniać różnymi farszami np. twarożkiem i wędzonym łososiem; nadzieniem pieczarkowym itp. W zależności od nadzienia rolada może być podawana na zimno lub na gorąco. | |
Babka bakaliowa Cukier- 1 szkl. Jaja- 3 szt. Mleko- ½ szkl. Mąka przenna- 2 szkl. Cukier waniliowy- 1szt. Proszek do pieczenia- 2 łyżeczki Masło- 125g Gorzka czekolada- 100g Rodzynki, wiórki kokosowe |
|
Zmiksować cukier z jajkami na puszystą masę. Dodać cukier waniliowy oraz roztopione i schłodzone masło (zmiksować). Dodać mąkę z proszkiem, wymieszać. Dodać rodzynki. Wlać do formy z kominem i piec 45 min. 175 stopni. Czekoladę rozpuścić, polać babkę i posypać wiórkami. |
|
|
Jajko wielkanocne Biszkopt: Jaja- 4 szt. Mąka pszenna- 1szkl. Cukier- 1szkl, Cukier waniliowy Masa: Mleko skondensowane słodzone Masło- 1 kostka Dżem brzoskwiniowy- 200g Czekolada biała- 1 szt. |
Sporządzić biszkopt. Upiec na szerokiej blaszce, wystudzić, wyciąć w formie jaja. Przeciąć na pół, posmarować dżemem, złożyć. Masa: puszkę mleka gotować około 1,5 h, wystudzić. Zmiksować z masłem, brzegi i wierzch jaja posmarować masą kajmakową, zrobić dekorację z białej czekolady. |
ZDROWYCH I POGODNYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH
Życzy klasa III Ż z wychowawcą P. Grażyną Serafin