Kuchnia Niemiecka wiąże się ze zbiorczą nazwą kilku popularnych kuchni regionalnych z różnych regionów Niemiec. Jest bogata w różnorodność potraw i dań. To bogactwo tradycji wykracza poza uznane stereotypy dotyczące konsumpcji piwa, podawanego z wieprzowiną, kapustą i ziemniakami. Klasa III TŻ postanowiła udowodnić, że są również inne potrawy, dlatego przygotowała wiosenny gulasz |
Gulasz wiosenny
SKŁADNIKI (5porcji)
70 dag łopatki
500ml bulionu wołowego
2-3 łyżki oleju
3 kolorowe papryki
70 dag pieczarek
3 średnie cukinie
2 cebule
1 mały koncentrat pomidorowy
Sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego (do smaku)
Dodatkowo: ryż, natka pietruszki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przeprowadzamy obróbkę wstępną wszystkich składników. Mięso z łopatki mielimy, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Paprykę oraz cebulę kroimy w paseczki, pieczarki w plasterki a cukinie w kostkę. Na patelnie wylewamy odrobinę oleju i każde z warzyw oddzielnie podsmażamy.
Podsmażone warzywa wrzucamy do garnka z bulionem i dusimy na pół miękko. W między czasie podsmażamy zmielone mięso, doprawiamy dodatkowo koncentratem pomidorowym. Gotowe mięso dodajemy do garnka z duszącymi się warzywami. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku . Wszystko razem gotujemy około 5minut, porcjujemy i gotowe! Gulasz dekorujemy natką pietruszki. Można jeść jako oddzielne danie lub podawać z ryżem.
Smacznego!
Opracowała: Agata Zwolińska III TŻ