Na przełomie sierpnia i września 2016 roku 19 uczniów naszej szkoły z technikum żywienia i usług gastronomicznych pod opieką nauczycielek Iwony Olszok i Joanny Byrki przebywało w Niemczech na 4-tygodniowej praktyce zawodowej w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+.
Uczniowie pracowali w dziesięciu przedsiębiorstwach gastronomicznych i hotelarskich położonych w południowej Hesji w Darmstadt i w innych miejscowościach w promieniu kilkudziesięciu kilometrów. Praktykanci mieszkali w miejscu pracy lub w bliskiej odległości. Uczniowie pracowali w kuchni restauracyjnej oraz przy obsłudze gości na sali konsumpcyjnej lub w pokojach hotelowych. Nabyli wiele umiejętności, między innymi takich, jak: przygotowanie śniadań, obsługa gości podczas śniadań, obsługa kelnerska gości, obsługa gości za barem, dekorowanie stołów, dekorowanie potraw, przygotowywanie nowych potraw według receptury niemieckiej, dobór zastawy stołowej, przygotowywania napojów ciepłych i drinków, przygotowywanie sałatek i deserów, sporządzanie dipów i dresingów, serwowanie potraw, polerowanie szkła, zastawy stołowej i sztućców, obsługa urządzeń kuchennych, przygotowywanie pokoi hotelowych. Oprócz nabytych umiejętności zawodowych uczestnicy praktyki doskonalili komunikacje w języku niemieckim i angielskim oraz zwiększyli swoje kompetencje w zakresie pracy w grupie, pewności siebie, odpowiedzialności i samodzielności.
W weekendy uczniowie uczestniczyli w wycieczkach do parku wodnego Miramar oraz do parku rozrywki w Hassloch, zwiedzili także katedrę w Spayer. Wyjątkowym wydarzeniem była wycieczka uczniów do Parlamentu Europejskiego w Strasburgu oraz spotkanie z europosłem Kazimierzem Michałem Ujazdowskim. Została ona zorganizowana i sfinansowana przez Petera Georgeana – dyrektora Regionalnego Związku Rolników Starkenburg z okazji jubileuszu 10-letniej współpracy ze szkołą.
Nasi uczniowie zostali wysoko ocenieni przez restauratorów niemieckich. Oprócz licznych pochwał wielu praktykantów otrzymało propozycje pracy, z których zamierzają skorzystać po ukończeniu szkoły, a zawarte znajomości mogą procentować w przyszłym życiu zawodowym.
Wszystkie koszt związane z podróżą i pobytem uczniów zostały sfinansowane z projektu realizowanego w programie Erasmus+.