Zupy są bardzo wartościowymi i smacznymi potrawami. Możemy nasze posiłki uzupełnić w smaczne wyroby mączne - różne rodzaje klusek, podawane ze smacznymi sosami. Klasa II Ż na swoich zajęciach wykonała parę ciekawych potraw, które warto wykorzystać w swojej kuchni.
Normatyw surowcowy na 10 porcji
|
Sposób wykonania |
|
Barszcz ukraiński |
||
Woda Porcja rosołowa Seler Marchew Pietruszka Por Kostka rosołowa, sól, pieprz
Marchew Por Seler Kapusta biała Buraki ćwikłowe Fasolka perłowa Ziemniaki Mąka pszenna Konc. pomidorowy Śmietana 18% Przyprawy: pieprz ziarnisty, kwasek cytrynowy, ziele ang., liść laurowy, cukier, kostki rosołowe, vegeta Koperek |
4 l Ok.500 g 100 g 150 g 100 g 100g X
300g 100g 150g 500g 400g 1 puszka 400g 20g 80g 300g X
X |
Mięso i warzywa poddać obróbce wstępnej. Warzywa pokroić na duże kawałki. Mięso gotować od ciepłej wody; gotować warzywa w wywarze po ok. 20min. Doprawić, odcedzić.
Buraki umyć, wyszorować, ugotować w skórce; obrać, pokroić w cienkie paski, Warzywa i ziemniaki poddać obróbce wstępnej, rozdrobnić w grube kawałki ( ziemniaki w kostkę, kapustę poszatkować), gotować w wywarze wg kolejności z przyprawami. Wyjąć ugotowane warzywa i pokroić, razem z warzywami z wywaru, w cienkie paski. Dodać buraki, zagęścić zupę zawiesiną z mąki , śmietany i koncentratem pomidorowym. Wyporcjować, posypać koperkiem.
|
Zupa pomidorowa czysta z kostką z kaszy manny |
||
Woda Seler Marchew Pietruszka Por Konc. pomidorowy Masło Kostka rosołowa, sól, pieprz
Kasza manna Woda Masło Sól , zielenina
|
l 100 g 150 g 100 g 100g 250g 50g X
300g 1 l 20g X |
Warzywa poddać obróbce wstępnej, pokroić w duże kawałki i ugotować wywar; odcedzić. Koncentrat pomidorowy podsmażyć na maśle i dodać do wywaru, doprawić.
Zagotować wodę z masłem i solą. Wsypać kaszę i gotować powoli ok. 15 min. Odstawić W ciepłe miejsce na ok. 30 min. Kaszę wyłożyć na płaski talerz, rozprowadzić na grubość ok. 1 cm. Wystudzoną kaszę pokroić w kostkę; podawać z zupą pomidorową czystą. Udekorować. |
Mleczko waniliowe |
||
Mleko 1,5% Jaja Cukier Cukier waniliowy |
1050ml 6szt. 180g 7 g |
Jaja umyć, sparzyć; wymieszać z mlekiem i cukrem; wlać do filiżanek. Wstawić do łaźni wodnej i gotować pod przykryciem ok. 40 min. Ścięte mleczko wystudzić; podawać na deser. (zamiast łaźni wodnej można gotować mleczko w brytfannie z wodą w piekarniku; temp. ok. 90 st.)
|
Normatyw surowcowy na 10 porcji |
Sposób wykonania |
|||
Zupa kalafiorowa kremowa |
||||
Woda Seler Marchew Pietruszka Por Kostka rosołowa, sól, pieprz
Kalafior mrożony Cebula Olej Mąka pszenna Masło Sól, pieprz, gałka muszkatołowa Śmietana 30% Mleko Nnatka pietruszki
|
2 l 100 g 150 g 100 g 100g X
450g 1szt. 1 łyżka 1 łyżeczka 2 łyżki X
200g 250g X
|
Warzywa poddać obróbce wstępnej. Warzywa pokroić na duże kawałki i ugotować wywar. Doprawić, odcedzić.
Kalafior podzielić na różyczki i ugotować na wywarze. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć na łyżce oleju. Kalafior odcedzić. (Wywaru, w którym gotował się kalafior nie wylewać!) W garnku roztopić masło. Dodać mąkę, dobrze wymieszać i chwilkę podsmażyć. Szybko mieszając, wlać mleko, 250ml wywaru i cebulę. Całość zagotować. Dodać kalafior, odkładając na bok parę różyczek do dekoracji. Zupę zmiksować. Dodać śmietanę. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. (Jeśli krem byłby za gęsty, dodać jeszcze trochę wywaru). Zupę rozlać do talerzy. Udekorować różyczkami kalafiora i natką pietruszki. Podawać z grzankami.
|
||
Kluski kładzione z sosem pieczarkowym |
||||
Mąka pszenna Jaja Woda Sól
Pieczarki Olej Mąka pszenna Śmietana 18% Przyprawy;
|
450g 2szt. 200ml
300g 3 łyżki 1 łyżka 200g
|
Mąkę przesiać; jaja umyć, sparzyć. Sporządzić gęste ciasto. Kluski formować za pomocą 2 łyżek, gotować od wrzącej osolonej wody. Odcedzić i podawać z sosem pieczarkowym.
Pieczarki poddać obróbce wstępnej, pokroić w paski i podsmażyć na oleju. Zagęścić zawiesiną z mąki i śmietany, zagotować, doprawić. Podawać z kluskami.
|
||
Kluski półfrancuskie z sosem koperkowym |
||||
Mąka krupczatka Jaja Masło Woda Sól
Wywar jarski Koperek Śmietanka 10% Mąka pszenna Olej Woda Sól, pieprz, vegeta, kostki rosołowe
|
300g 2 szt. 60g Ok. 200ml
1,5l 2szt. 200 g 5 łyżek 3 łyżki 6 szkl. X 4szt.
|
Mąkę przesiać; jaja umyć, sparzyć. Masło utrzeć, dodać jaja. Utrzeć na jednolitą masę, dodać mąkę i wodę; sporządzić jednolite ciasto. Kluski formować za pomocą 2 łyżek, gotować od wrzącej osolonej wody. Odcedzić i podawać z sosem koperkowym.
Sporządzić 1,5 l wywaru z kostki rosołowej. Koperek umyć, oczyścić; łodygi dodać do wywaru i ugotować; resztę posiekać. Mąkę rozetrzeć z olejem, rozprowadzić śmietanką i częścią wywaru, zagotować z wywarem i dodać posiekany koperek.; podawać z kluskami.
|
||
Surówka z marchwi i rzepy |
||||
Marchew Rzepa Jabłko Cytryna Kefir Sól, pieprz, cukier puder Natka pietruszki |
300g 200g 100g 1/2szt. 50g X X |
Warzywa i jabłka poddać obróbce wstępnej; warzywa zetrzeć na tarce jarzynowej; jabłka pokroić w kostkę. Połączyć z kefirem i przyprawami; wyporcjować, udekorować.
|
ŻYCZYMY SMACZNEGO!
Grażyna Serafin