Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Czwartek, 05 grudnia 2024
Imieniny: Krystyna, Sabina, Norbert
pochmurno
5°C

Pożywne zupy i dania węglowodanowe na chłodne dni

Zupy są bardzo wartościowymi i smacznymi potrawami. Możemy nasze posiłki uzupełnić w smaczne wyroby mączne - różne rodzaje klusek, podawane ze smacznymi sosami. Klasa II Ż na swoich zajęciach wykonała parę ciekawych potraw, które warto wykorzystać w swojej kuchni.

Normatyw surowcowy na 10 porcji

 

                                              Sposób wykonania

Barszcz ukraiński

Woda

Porcja rosołowa

Seler

Marchew

Pietruszka

Por

Kostka rosołowa, sól, pieprz

 

Marchew

Por

Seler

Kapusta biała

Buraki ćwikłowe

Fasolka perłowa

Ziemniaki

Mąka pszenna

Konc. pomidorowy

Śmietana 18%

Przyprawy: pieprz ziarnisty, kwasek cytrynowy, ziele ang., liść laurowy, cukier,

kostki rosołowe, vegeta

Koperek

4 l

Ok.500 g

100 g

150 g

100 g

100g

X

 

 

300g

100g

150g

500g

400g

1 puszka

400g

20g

80g

300g

X

 

 

 

 

X

Mięso i warzywa poddać obróbce wstępnej. Warzywa pokroić na duże kawałki.

Mięso gotować od ciepłej wody; gotować warzywa w wywarze po ok. 20min. Doprawić, odcedzić.

 

 

 

 

 

 

Buraki umyć, wyszorować, ugotować w skórce; obrać, pokroić w cienkie paski,

Warzywa i ziemniaki  poddać obróbce wstępnej, rozdrobnić w grube kawałki ( ziemniaki w kostkę, kapustę poszatkować), gotować w wywarze wg kolejności z przyprawami. Wyjąć ugotowane warzywa i pokroić,  razem z warzywami z wywaru,  w cienkie paski. Dodać buraki, zagęścić zupę zawiesiną z mąki , śmietany i koncentratem pomidorowym. Wyporcjować, posypać koperkiem.

 

Zupa pomidorowa czysta z kostką z kaszy manny

Woda

Seler

Marchew

Pietruszka

Por

Konc. pomidorowy

Masło

Kostka rosołowa, sól, pieprz

 

Kasza manna

Woda

Masło

Sól , zielenina

 

 l

100 g

150 g

100 g

100g

250g

50g

X

 

 

300g

1 l

20g

X

Warzywa poddać obróbce wstępnej, pokroić w duże kawałki i ugotować wywar; odcedzić.

Koncentrat pomidorowy podsmażyć na maśle i dodać do wywaru, doprawić.

 

        

 Zagotować wodę z masłem i solą. Wsypać kaszę i gotować powoli ok. 15 min. Odstawić

W ciepłe miejsce na ok. 30 min. Kaszę wyłożyć na płaski talerz, rozprowadzić na grubość ok. 1 cm.

Wystudzoną kaszę pokroić w kostkę; podawać z zupą pomidorową czystą. Udekorować.

Mleczko waniliowe

Mleko 1,5%

Jaja

Cukier

Cukier waniliowy

1050ml

6szt.

180g

7 g

Jaja umyć, sparzyć; wymieszać z mlekiem i cukrem; wlać do filiżanek. Wstawić do łaźni wodnej i gotować pod przykryciem ok. 40 min. Ścięte mleczko wystudzić; podawać na deser.

(zamiast łaźni wodnej można gotować mleczko w brytfannie z wodą w piekarniku; temp. ok. 90 st.)

 

 

 

Normatyw surowcowy na 10 porcji

                                              Sposób wykonania

Zupa kalafiorowa kremowa

Woda

Seler

Marchew

Pietruszka

Por

Kostka rosołowa, sól, pieprz

 

Kalafior mrożony

Cebula

 Olej

  Mąka pszenna

Masło

Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Śmietana 30%

Mleko

Nnatka pietruszki

 

2 l

     100 g

150 g

100 g

100g

X

 

 

450g

1szt.

1 łyżka

1 łyżeczka

2 łyżki

X

 

200g

250g

X

 

 

 

 

 

Warzywa poddać obróbce wstępnej. Warzywa pokroić na duże kawałki i ugotować wywar.

Doprawić, odcedzić.

 

 

 

 

 

 

Kalafior podzielić na różyczki i ugotować na wywarze.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć na łyżce oleju.

Kalafior odcedzić. (Wywaru, w którym gotował się kalafior nie wylewać!)

W garnku roztopić masło. Dodać mąkę, dobrze wymieszać i chwilkę podsmażyć. Szybko mieszając, wlać mleko, 250ml wywaru i cebulę. Całość zagotować.

Dodać kalafior, odkładając na bok parę różyczek do dekoracji.

Zupę zmiksować. Dodać śmietanę. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 

(Jeśli krem byłby za gęsty, dodać jeszcze trochę wywaru).

Zupę rozlać do talerzy. Udekorować różyczkami kalafiora i natką pietruszki. Podawać z grzankami.

 

 

 

Kluski kładzione z sosem pieczarkowym

Mąka pszenna

Jaja

Woda

Sól

 

Pieczarki

Olej

Mąka pszenna

Śmietana 18%

Przyprawy;

 

450g

2szt.

200ml

 

 

300g

3 łyżki

1 łyżka

200g

 

Mąkę przesiać; jaja umyć, sparzyć. Sporządzić gęste ciasto. Kluski formować za pomocą 2 łyżek, gotować od wrzącej osolonej wody. Odcedzić i podawać z sosem pieczarkowym.

 

 

 

Pieczarki poddać obróbce wstępnej, pokroić w paski i podsmażyć na oleju. Zagęścić zawiesiną

z mąki i śmietany, zagotować, doprawić. Podawać z kluskami.

Kluski półfrancuskie z sosem koperkowym

 Mąka krupczatka

Jaja

Masło

Woda

Sól

 

Wywar jarski

Koperek

Śmietanka 10%

Mąka pszenna

Olej

Woda

Sól, pieprz, vegeta,

kostki rosołowe

 

 

300g

2 szt.

60g

Ok. 200ml

 

 

1,5l

2szt.

200 g

5 łyżek

3 łyżki

6 szkl.

X

4szt.

 

 

Mąkę przesiać; jaja umyć, sparzyć. Masło utrzeć, dodać jaja. Utrzeć na jednolitą masę, dodać

mąkę i wodę; sporządzić jednolite ciasto. Kluski formować za pomocą 2 łyżek, gotować od wrzącej osolonej wody. Odcedzić i podawać z sosem koperkowym.

 

 

 

Sporządzić 1,5 l wywaru z kostki rosołowej.

Koperek umyć, oczyścić; łodygi dodać do wywaru i ugotować; resztę posiekać. Mąkę rozetrzeć z olejem, rozprowadzić śmietanką i częścią wywaru, zagotować z wywarem i dodać posiekany

 koperek.; podawać z kluskami.

Surówka z marchwi i rzepy

Marchew

Rzepa

Jabłko

Cytryna

Kefir

Sól, pieprz, cukier puder

Natka pietruszki

300g

200g

100g

1/2szt.

50g

X

X

Warzywa i jabłka poddać obróbce wstępnej; warzywa zetrzeć na tarce jarzynowej; jabłka pokroić

w kostkę. Połączyć z kefirem i przyprawami; wyporcjować, udekorować.

 

ŻYCZYMY SMACZNEGO!


Grażyna Serafin

 

DO GÓRY
Włącz powiadomienia WebPush
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.