Klasa II Ż wykonała na zajęciach praktycznych jajka poszetowe. Trudno wykonać takie danie, dlatego uczniowie z zapałem uczyli się techniki wykonania potrawy. Efekty były niezłe jak na pierwszy raz, ale technika czyni mistrza. Następnym razem będzie lepiej. Jajka mają wiele wartości odżywczych i są dobrą alternatywą dla mięsa. Zachęcamy do wypróbowania przepisu w swojej kuchni.
Jaja poszetowe z ziemniakami puree i surówką z kapusty pekińskiej (na 10 porcji) |
||
Jaja woda Ocet
Ziemniaki Masło Mleko Koperek Sól
Kapusta pekińska Kukurydza Szczypior Papryka konserwowa Olej Sól, cukier puder, pieprz, kwasek cytrynowy
|
20 szt 2 l X
2 kg 100 g 200 ml X X
1000 g 1 puszka 1 pęczek 1 słoik 50g x
|
Jaja umyć, sparzyć. Zagotować wodę z octem w płaskim garnku. Jaja wybijać pojedynczo na płaski talerzyk, delikatnie przekładać do wrzącej wody; chwilę pogotować (białko powinno być ścięta, a żółtko półpłynne). Wyjmować łyżką cedzakową. Można podawać z dipem czosnkowym.
Ziemniaki poddać obróbce wstępnej; ugotować od wrzącej, osolonej wody, odcedzić, odparować; przecisnąć przez praskę; utrzeć z gorącym mlekiem i masłem; wyporcjować posypać posiekaną natką pietruszki. Kapustę i szczypiorek poddać obróbce wstępnej; rozdrobnić. Kukurydzę odsączyć, paprykę pokroić w kostkę. Wymieszać składniki z olejem, doprawić, wyporcjować, udekorować. |
ŻYCZYMY SMACZNEGO
Grażyna Serafin