Klasa III Ż, na zajęciach z Panią Katarzyną Brzozowską, odkrywała na nowo uroki kaszy gryczanej. Kasza gryczana jest głównym dostarczycielem krzemu, w dzisiejszej dobie, gdy rośliny wyrastają w glebach nisko krzemowych, a nasza woda zasypana jest chlorem, który ją zmiękcza i zabija jej życiodajność. Czym jest krzem dla naszych organizmów? Otóż nikogo nie strasząc, brak krzemu jest powodem zawałów serca, wylewów krwi do mózgu, żylaków, w tym hemoroidów, krwawieniem dziąseł, chorób kości i stawów, wypadaniem włosów, łamliwością paznokci, zmęczeniem. Kasza gryczana zawiera kilkadziesiąt procent krzemu, nie ruszy jej ani robak, ani mysz, taka jest twarda. Źródło: http://www.naturalna-medycyna.com.pl/naturalna-medycyna-artykuly/84-krzem-na-talerzu-kasza-gryczana.html
|
|
Zadajmy sobie pytanie: jak często kasza gryczana gości na naszych stołach? Jeżeli nie mamy pomysłu na potrawy z kaszy gryczanej to wykorzystajmy przepis na pyszne pierogi, które przygotowała klasa III Ż. |
|
Składniki farszu: Składniki ciasta:
Przygotowanie:
|
Kaszę ugotować do miękkości. Ser przecisnąć przez praskę. |
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Wszystko razem połączyć, doprawić do smaku. |
Przygotować ciasto pierogowe z mąki i wody(tyle ile ciasto przyjmie). rozwałkować, wyciąć kółka. |
Nakładać farsz do środka, zalepić.Gotować we wrzącej osolonej wodzie po wypłynięciu przez 3 min. |
Podawać z cebulką. |
SMACZNEGO
Zdjęcia udostępniła: Klaudia Lechowska kl. III Ż Opracowała: Grażyna Serafin