Klasa II Ż wykonała na zajęciach praktycznych naleśniki na słodko i na słono. Wspaniała propozycja na obiad. Zachęcamy do wypróbowania przepisów w swojej kuchni.
Naleśniki z serem i sosem gruszkowym |
||
Mąka pszenna Jaja Mleko Woda gazowana Olej Sól
Ser biały półtłusty Cukier puder Śmietana 18% Cukier waniliowy
Gruszki Cukier
|
11/2szkl. 1 szt. 1szkl. 1 szkl. 30 g X
500 g 100 g 200 g 1 op.
500 g 200 g |
Mąkę przesiać; jaja umyć, sparzyć. Sporządzić ciasto naleśnikowe z mąki, jaj, mleka i wody; dodać szczyptę soli. Smażyć na oleju cienkie naleśniki. Ser przecisnąć przez praskę. Utrzeć ser z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietaną. Gruszki umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić. Podsmażyć gruszki z cukrem i zmiksować. Formować naleśniki: posmarować serem, zwinąć w rulon otwarty. Polać sosem gruszkowym, wyporcjować, udekorować. |
Naleśniki z warzywami |
||
Mąka pszenna Jaja Mleko Kefir Olej Sól
Cukinia Marchewka Cebula Seler Olej Konc. pomidorowy Przyprawy, pieprz, sól, majeranek, vegeta
|
11/2szkl. 2szt. 1 szkl. 1 szkl. 30g X
700g 300g 100g 200g 50g 50g |
Warzywa poddać obróbce wstępnej; cukinię pokroić w półkrążki; seler i marchew zetrzeć na tarce jarzynowej; cebulę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na oleju, dodać marchew, seler; na końcu cukinię. Smażyć do miękkości; doprawić. Napełniać farszem naleśniki, składać w rulon zamknięty; udekorować, wyporcjować.
|
Naleśniki z jabłkami. |
||
Mąka pszenna Jaja Mleko Woda gazowana Olej Sól
Jabłka Cukier Rodzynki
|
11/2szkl. 1 szt. 1szkl. 1 szkl. 30 g X
1000g 100g 100g
|
Mąkę przesiać; jaja umyć, sparzyć. Sporządzić ciasto naleśnikowe z mąki, jaj, mleka i wody; dodać szczyptę soli. Smażyć na oleju cienkie naleśniki. Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce jarzynowej. Podsmażyć jabłka z cukrem. Formować naleśniki: posmarować jabłkami, złożyć w „chusteczkę”. Wyporcjować, udekorować. |