Klasa III Ż na zajęciach praktycznych wykonała proste i pożywne dania obiadowe. Przepisy do wykorzystania w każdej kuchni udostępniła Kamila Dworczyk.
ŻYCZYMY SMACZNEGO!
Kotlety z kaszy gryczanej i białego sera, dip czosnkowy, surówka
z marchwi i jabłka.
Produkty:
-Kasza gryczana 80g
-Ser biały 100g
-Cebula 60g
-masło 30g
-jajko 1szt
-szczypiorek 1/2 pęczka
-bułka tarta 40g
-mąka ziemniaczana 10g
-olej 50ml
-jogurt naturalny 150g
-majonez 50g
-marchew 150g
-jabłko 100g
-sól
-cukier
-pieprz
-czosnek
-oliwa
Technika wykonania kotletów:
1. Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców
2. Odmierzyć wodę- półtorej objętości kaszy
3. Ugotować kaszę i wystudzić
4. Rozdrobnioną cebulę podsmażyć na części masła
5. Wyrobić masę z wystudzonej kaszy, białego sera, pokrojonego szczypiorku, reszty masła, jajka, mąki ziemniaczanej i doprawić do smaku. Masę podzielić na 6 równych części
6.Uformować okrągłe kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na złoty kolor
Technika wykonania dipu:
1. Połączyć jogurt z majonezem i rozdrobnionym czosnkiem
2. Doprawić do smaku
Technika wykonania surówki:
1. Przeprowadzić obróbkę wstępną marchwi i jabłka
2. Marchew i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach
3. Do całości dodać oliwę i wymieszać