W sobotę 26 sierpnia 2023 roku 16 uczniów z technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz z technikum agrobiznesu wyjechało na 4-tygodniową praktykę do Hesji w ramach realizowanego przez szkolę projektu w programie unijnym Erasmus+.
Przystępując do projektu uczniowie wykazali się dużą odwagą zgadzając się na wyjście poza „sferę komfortu” i na poznanie czegoś nowego, nieznanego, czasami budzącego obawy. Podczas pobytu na praktyce zagranicznej muszą pokonać trudności związane jak chociażby z tęsknotą, z oddaleniem od domu rodzinnego, przebywaniem wśród obcych, zamieszkiwaniem w wielu miejscowościach z dala od pozostałych koleżanek i kolegów, komunikowaniem się w języku niemieckim lub angielskim, czy też z wysiłkiem podczas systematycznej pracy w firmach.
Po trudach podróży uczniowie pod opieką Pań nauczycielek dotarli do siedziby Związku Rolników Południowej Hesji w Griesheim koło Darmstadt, a następnie zostali rozwiezieni do miejsc praktyk – 2 uczennice agrobiznesu do firmy rolniczej zajmującej się produkcją nasion, a 14 uczennic i uczniów z technikum żywienia do hoteli i restauracji.
Opiekunowie praktyki w poszczególnych przedsiębiorstwach starają się stworzyć miłą atmosferę podczas pracy i wspierają uczniów w radzeniu sobie w odmiennych warunkach pracy i zamieszkania.
Głównym celem praktyki zagranicznej jest rozwój kwalifikacji zawodowych młodzieży, zwiększenie umiejętności porozumiewania się w językach obcych oraz nabycie kompetencji miękkich, takich jak: umiejętność pracy w grupie, komunikatywność, kreatywność, krytyczne myślenie, samodzielność, pewność siebie, tolerancja wobec innych kultur.