We wrześniu 2021 roku 16 uczniów technikum żywienia odbyło 4-tygodniową praktykę zawodową w południowej Hiszpanii w Maladze. Przyszli żywieniowcy nabyli i rozwinęli umiejętności związane ze swoją przyszłą profesją w zakresie przygotowywania i wydawania posiłków. Młodzież pracowała w restauracjach i barach, gdzie nauczyła się wykonywać różne potrawy, w tym dania kuchni hiszpańskiej i włoskiej, tapas, sałatki, makarony i paelle.
Nową umiejętnością, którą nabyli jest współpraca w zespole, stosowanie języka obcego zawodowego w praktyce oraz wykonywanie czynności w odpowiednim tempie. Oprócz nabytych umiejętności zawodowych i językowych uczestnicy praktyk podnieśli swoje kompetencje personalne i społeczne, jak na przykład otwartość na innych, komunikatywność, umiejętność dostosowania się do odmiennych warunków życia, wzrost samodzielności i odpowiedzialności.
Podczas pobytu w Hiszpanii uczniowie zwiedzili piękną Malagę z katedrą i muzeum Picassa, płynęli katamaranem oraz uczestniczyli w wycieczce do zamku Gibralfaro z połowy XIV wieku.
Czas pobytu w Maladze minął szybko i przyjemnie. Przepełniony był różnymi atrakcjami, w tym również plażowaniem nad Morzem Śródziemnym.
Praktyka została zorganizowana w ramach projektu realizowanego w programie Unii Europejskiej Erasmus +.
Koordynator Projektu
Adam Hubicki