Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Czwartek, 30 maja 2024
Imieniny: Joanna, Feliks, Ferdynand
pochmurno
22°C

W otoczeniu jabłek i pomidorów

 

Jesienią w ogrodzie znajdziemy wiele warzyw i owoców.

Możemy wykonać z nich bardzo proste, tanie i wartościowe potrawy. Na początek wykorzystamy jabłka i pomidory.

 

POMIDORY

Pomidory to źródło witamin i substancji odżywczych. Z witamin zawierają najwięcej karotenu, witaminy: C, K, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy i biotynę. Ze składników mineralnych, pomidory najbogatsze są w potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan. Ale przede wszystkim pomidory są niezwykle bogate w likopen, cenny antyutleniacz, który nadaje pomidorom czerwony kolor. Pomidory dostarczają niewielu kalorii i są zasadotwórcze. Są nieocenione w dietach przeciw otyłości, w cukrzycy, reumatyzmie, zapaleniu stawów, dnie, chorobach nerek i serca. Zaleca się je szczególnie młodzieży i dzieciom w czasie intensywnego wzrostu, a także osobom cierpiącym na nienormowane stolce i zaparcia. Działają uspokajająco, bo zawierają sole bromu.

 

Źródło: http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,Pomidory-ciekawostki-i-wartosci-odzywcze.html

 

JABŁKA

 Jabłka zawierają ok. 83 % wody, a w pozostałej części niewielkie ilości białka, kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, chinowy, bursztynowy i inne), cukry, w tym cukry proste: glukozę i fruktozę, błonnik, substancje pektynowe, witaminy i składniki mineralne, głównie potas, fosfor, wapń, sód, magnez i żelazo. Zawartość składników zależy od odmiany, dojrzałości jabłka, wielkości, a także podkładki, nawożenia, gleby, wieku drzewa i obfitości owocowania, cięcia i przebiegu pogody w danym roku. Na ogół odmiany wczesne zawierają mniej cukrów niż odmiany później dojrzewające. O smaku jabłek decyduje nie tylko zawartość cukrów i olejków eterycznych, ale też stosunek ilości cukrów do kwasów organicznych. Zawartość kwasu jabłkowego waha się w granicach 0,3 – 0,7 %, zawartość kwasu cytrynowego 0,1%, w mniejszych ilościach występują kwasy chinowy, izocytrynowy, bursztynowy, glikolowy. Kwasom organicznym przypisuje się duże znaczenie dietetyczne, ponieważ działają na organizm alkalizująco. Składniki popiołowe stanowią 0,22 – 0,6%, najwięcej wśród nich jest potasu, fosforu, wapnia, sodu, magnezu i żelaza. Występują w połączeniach organiczno – mineralnych i są przez to łatwo przyswajalne przez organizm. Jabłka zawierają witaminy: C, A, B1, B2, PP i B3. Jeśli chodzi o zawartość witaminy C owoce ziarnkowe zawierają jej znacznie mniej niż jagodowe. Najwięcej zawierają odmiany: Kronselska (26,6 mg w 100g miąższu), Królowa Renet (13,4 – 23,7), Piękna z Boskoop (14,7 – 19,4), Oliwka Żółta (10,6 – 15,3), Cesarz Wilhelm (14,9 – 16,4). Jabłka odgrywają dietetyczną rolę w żywieniu. Witaminy chronią przed zbyt wczesnym starzeniem się, regulują wszystkie procesy życiowe, pomagają w walce z infekcjami. Należy pamiętać, że organizm ludzki nie potrafi gromadzić większych ilości witamin i dlatego zaleca się systematyczne ich przyjmowanie. Kwasy organiczne działają odkwaszająco na organizm, co jest szczególnie ważne, gdy spożywa się dużo mięsa, tłuszczu, jaj i chleb przygotowywany na zakwasie. Błonnik wpływa korzystnie na perystaltykę jelit i obniża poziom cholesterolu we krwi, podobne działanie mają pektyny, które wiążą w układzie pokarmowym szkodliwe związki. Większość odmian jabłek zawiera 0,9% pektyn w suchej masie. Cukry i składniki mineralne występują w formach łatwo przyswajalnych przez organizm. Potas zwiększa napięcie mięśni, w tym mięśnia sercowego; wapń jest niezbędny do budowy kości i zębów; magnez ma działanie anty zawałowe; krzem jest niezbędny dla prawidłowego wyglądu włosów i paznokci; żelazo, jako składnik hemoglobiny wpływa na dotlenienie organizmu; inne składniki, jak siarka, miedź, cynk, nawet w śladowych ilościach są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Źródło: http://www.staresady.republika.pl/wartosc_odzywcza.htm

  Klasa IV Ż na pierwszych zajęciach praktycznych,  prowadzonych przez Panią Katarzynę Brzozowską, wykonała bardzo pożywne potrawy z jabłek i pomidorów, które nadają się na szybki i smaczny obiad. Poniżej podaję przykładowe przepisy wykonanych potraw.


 

 

                          Racuchy z jabłkami

Rozczyn         (składniki na 5 porcji)                       

  • Drożdże          30g
  • Cukier            10g  (1 łyżka)
  • Mleko             50g ( 1/5 szkl)

Ciasto

  • Mąka               250 g  (11/3 szkl)
  • Jaja                 150 g    (3 szt)
  • Cukier              50 g  (31/2 łyżki)
  • Mleko              100 ml (1/2szkl)
  • Olej                 15g 1 łyżka
  • Sól, cukier puder, cukier waniliowy, jabłka, olej do smażenia

 Sporządzić rozczyn – drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić ciepłym mlekiem, pozostawić do wyrośnięcia.

Jaja umyć, sparzyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę, wyrośnięty rozczyn, podgrzane mleko, sól. Wyrabiać łyżką drewnianą dodając powoli olej.

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Z białek ubić sztywną pianę. Ciasto lekko wymieszać z pianą i białkami, pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto kłaść łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem, smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.


 

 

                        Zupa ze świeżych pomidorów

  • Włoszczyzna               350g
  • Porcja rosołowa          300g
  • Pomidory                    500g
  • Masło                           25g (1 łyżka)
  • Sól, cukier, zielenina

 Ugotować wywar z włoszczyzny i mięsa; odcedzić. Pomidory umyć, sparzyć, zdjąć skórkę, rozdrobnić, rozgotować w małej ilości wody, przetrzeć i podsmażyć na maśle; dodać do wywaru, doprawić. Podawać z ugotowanym makaronem i posikaną zieleniną.

ŻYCZYMY SMACZNEGO

Opracowała G. Serafin

Zdjęcia wykonał Krystian Dukała kl. IV Ż

DO GÓRY
Włącz powiadomienia WebPush
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.