Klasa III Ż na zajęciach praktycznych, z Panią Katarzyną Brzozowską, wykonała znane wszystkim danie kuchni włoskiej - pizzę. Ciasto drożdżowe, z różnymi dodatkami doskonale nadaje się na różne okazje. Przypuszcza się, że potrawę w rodzaju pizzy podawali już starożytni Grecy. Były to płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem, posypane ziołami. Z Grecji (ok. 500 p.n.e.) trafiły do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy. Pierwsza współczesna pizza miała powstać w 1889, kiedy to Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem. Tamtejszy piekarz, niejaki Raffaele Esposito, przygotował na jej cześć specjalną potrawę – pizzę, w której podstawowymi składnikami były: pomidory, ser mozzarella i bazylia, reprezentujące narodowe barwy Włoch. Nazwano ją margherita i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy. Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pizza |
|
Produkty potrzebne do wykonania ciasta : |
Technika wykonania :
Do drożdży dodajemy ciepłą wodę , 3 łyżki mąki, 2 łyżki cukru. Mieszamy na jednolitą masę i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki , dolewamy olej , łyżeczkę soli i wody tyle ile ciasto przyjmie . Następnie całość łączymy i wyrabiamy na stolnicy. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki: pieczarki, cebulę, obieramy i kroimy w plastry; szynkę w kostkę, paprykę w paski: kukurydzę odcedzamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę , smarujemy koncentratem z olejem , układamy pozostałe składniki , posypujemy startym serem , doprawiamy przyprawami. Ciasto drożdżowe pieczemy krótko w mocno nagrzanym piekarniku w temperaturze 200oC.
ŻYCZYMY SMACZNEGO
Zdjęcia udostępniła: Katarzyna Kurowska kl. I Ż Opracowała: Grażyna Serafin