Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Niedziela, 26 maja 2024
Imieniny: Filip, Paulina, Marianna
słonecznie
20°C

Powiew włoskiej kuchni - pizza

 

Klasa III Ż na zajęciach praktycznych, z Panią Katarzyną Brzozowską, wykonała znane wszystkim danie kuchni włoskiej - pizzę. Ciasto drożdżowe, z różnymi dodatkami doskonale nadaje się na różne okazje.

Przypuszcza się, że potrawę w rodzaju pizzy podawali już starożytni Grecy. Były to płaskie chleby posmarowane oliwączosnkiem, posypane ziołami. Z Grecji (ok. 500 p.n.e.) trafiły do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy.

Pierwsza współczesna pizza miała powstać w 1889, kiedy to Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem. Tamtejszy piekarz, niejaki Raffaele Esposito, przygotował na jej cześć specjalną potrawę – pizzę, w której podstawowymi składnikami były: pomidory, ser mozzarella i bazylia, reprezentujące narodowe barwy Włoch. Nazwano ją margherita i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pizza

 

Produkty potrzebne do wykonania ciasta :
-mąka pszenna 3 ½ szkl.

-drożdże 25 g
-olej 1 łyżka
-woda 1,5 szkl.                                                                                                         -cukier
-sól
Pozostałe składniki :
-ser
-szynka
-papryka
-kukurydza
-pieczarki
-cebula
-koncentrat
-przyprawy ; oregano, bazylia, przyprawa do pizzy

  

 Technika wykonania :
Do drożdży dodajemy ciepłą wodę , 3 łyżki mąki, 2 łyżki cukru. Mieszamy  na jednolitą masę i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki , dolewamy olej , łyżeczkę soli i wody tyle ile ciasto przyjmie . Następnie całość łączymy i wyrabiamy na stolnicy. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki: pieczarki, cebulę,  obieramy i kroimy w plastry; szynkę w kostkę, paprykę                          w  paski: kukurydzę odcedzamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę , smarujemy koncentratem z olejem , układamy pozostałe składniki , posypujemy startym  serem , doprawiamy przyprawami. Ciasto drożdżowe pieczemy krótko w mocno nagrzanym piekarniku w temperaturze 200oC.

ŻYCZYMY SMACZNEGO

Zdjęcia udostępniła: Katarzyna Kurowska kl. I Ż                                                                       Opracowała: Grażyna Serafin

     

   

  

DO GÓRY
Włącz powiadomienia WebPush
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.