Kasze są bogatym źródłem węglowodanów złożonych, które są potrzebne do pracy wszystkich komórek organizmu. Ze względu na dużą zawartość skrobi kasze są dość kaloryczne, ale, co ważne, nie tuczą, dlatego są zalecane osobom będącym na diecie. Kasze zawierają cenny błonnik, który reguluje pracę jelit. Są źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz witaminy E. Kasze dostarczają głównie potas, żelazo, magnez, cynk, miedź i mangan. Zawierają w sobie białko, które należy spożywać z produktami pochodzenia zwierzęcego, na przykład z mlekiem.
(żródło: https://portal.abczdrowie.pl/kasza-wartosci-odzywcze)
Różne odmiany kaszy można podawać na wiele sposobów i klasa IIŻ udowodniła to na swoich zajęciach – zapraszamy do wypróbowania przepisów w swojej kuchni.
Przepisy na 10 porcji.
Ryż z jabłkami |
||
Ryż Woda Mleko1,5% Cukier Masło Cynamon Cukier waniliowy Jabłka Śmietana 18%
|
1,5 szkl. 1 szkl. 2 szkl. 100 g 50g X 1 szt. 1 kg 200 g
|
Ryż przebieramy, płuczemy. Mleko gotujemy z wodą; kiedy się zagotuje wsypujemy ryż, mieszając często gotujemy do momentu kiedy ryż zmięknie. Kiedy ryż będzie już miękki dodajemy 3 łyżeczki masła oraz cukier i torebkę cukru waniliowego; mieszamy. Jabłka poddajemy obróbce wstępnej; ścieramy na tarce jarzynowej; mieszamy z cynamonem. Do wysmarowanego masłem naczynia lub tortownicy kładziemy pierwszą warstwę ryżu i rozkładamy go na całej powierzchni, na ryż kładziemy jabłka, następnie drugą warstwę ryżu, rozprowadzamy równo po całej powierzchni. Na wierzch kładziemy 3 łyżeczki masła. Przykrywamy naczynie pokrywą. Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C na 40 min. Porcjujemy; polewamy kwaśną śmietaną.
|
|
||
Kasza jęczmienna z gulaszem i ogórkami kwaszonymi |
||
Kasza jęczmienna drobna Masło Sól Mięso wieprzowe Cebula Olej Mąka Przyprawy (pieprz, vegeta, zioła prowansalskie, ziele ang., liść laurowy) Natka pietruszki Ogórki kwaszone |
300 g 20g X 0,5 kg 300 g 50 g 50 g X
X 700g
|
Kaszę przebrać, opłukać; ugotować na sypko (1 obj. kaszy: 2 objętości wody); posolić, dodać masło. Mięso poddać obróbce wstępnej, pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju; podlać wodą i dusić do miękkości. Cebulę poddać obróbce wstępnej, posiekać, zeszklić, dodać do mięsa. Z mąki i oleju sporządzić zasmażkę II stopnia, rozprowadzić wodą, dodać do mięsa, zagotować, przyprawić. Kaszę i gulasz wyporcjować; udekorować. Podawać z kwaszonymi ogórkami.
|
ŻYCZYMY SMACZNEGO! Grażyna Serafin