Jak mówi hasło reklamowe „ryba wpływa na wszystko” i rzeczywiście dzięki swojej wysokiej wartości odżywczej ryby mają szeroki korzystny wpływ na organizm. Znajdziemy w nich bowiem pełnowartościowe białko o wysokiej przyswajalności, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę D ale również szereg składników mineralnych jak jod, selen, fluor, magnez, wapń.
Mimo wysokiej wartości odżywczej, spożycie ryb w naszym kraju sięga w ciągu roku zaledwie około 13 kg/mieszkańca. Zbliżoną ilość spożywają Niemcy, Czesi czy Słowacy, jednak sporo więcej jedzą ich Francuzi, Hiszpanie, Litwini (30-50 kg/mieszkańca), czy Portugalczycy, gdzie ich spożycie sięga > 50 kg/mieszkańca w ciągu roku.
Źródło: http://vitalia.pl/artykul554_Wartosc-odzywcza-ryb.html
Na zajęciach praktycznych, klasa II Ż, przygotowała proste danie rybne.
Filety rybne w cieście.
Normatyw surowcowy na 5 porcji:
filety rybne 500g
sól
Ciasto:
mąka 150 g
jajko 1 sztuka
mleko 130 ml
olej 15 ml
mielona papryka 2 g
sól
olej do smażenia 120 ml
Sposób wykonania:
1.Filety wyporcjować, opłukać, posolić.
2.Z mąki , mleka i żółtek sporządzić ciasto gęściejsze niż naleśnikowe.
3.Ciasto posolić, dodać paprykę oraz ubitą pianę z białek.
4.Porcję ryby maczać w cieście i kłaść na mocno rozgrzany tłuszcz.
5.Smażyć z obu stron ja jasnozłoty kolor.
6.Usmażone ryby przykryć, zmniejszyć ogień i przez chwilę dosmażać, aby wewnątrz nie były surowe.
7.Podawać z ziemniakami pod różnymi postaciami i surówkami z warzyw liściastych.
ŻYCZYMY SMACZNEGO
Przepis i zdjęcia udostępniły: Natalia Gorczyca kl. II TŻ i Aleksandra Kamrej kl.II TŻ
Opracowała: Grażyna Serafin