![]() |
Przedstawiam długo wyczekiwany przepis na ciasto z dyni, które mogliście zdegustować podczas Dnia Dyni w naszej szkole. Ciasto wykonali uczniowie na zajęciach z Panią Katarzyną Brzozowską - jest niedrogie, łatwe w wykonaniu i pyszne. |
Składniki :
-2 szklanki puree z dyni
-3-4 szklanki mąki
-1,5 szklanki cukru
- 4 jaja
-1 szklanka oleju
- 1/2 szklanki wody
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka zmielonych goździków
- 1 szklanka orzechów włoskich lub inne bakalie
Wykonanie puree z dyni
Umyć dynię i rozciąć. Wyjąć pestki i nitki. Umieścić na blaszce podlanej wodą, skórą do góry i piec w 170 stopniach przez ok ok. 1 godzinę. Gdy skóra będzie przypieczona, wybrać miąższ, usunąć pestki i zmiksować.
Wykonanie ciasta:
Połączyć składniki suche, dodać płynne i dokładnie wyrobić ciasto mikserem. Wylać na natłuszczoną blachę (keksówki) i piec 1-1,5 godziny w 170 oC
Opracowała: Grażyna Serafin