Zupa jarzynowa z zacierką Składniki: Marchew – 600 g Pietruszka – 150 g Seler – 150 g Cebula – 100 g Groszek zielony konserwowy – 1 puszka Śmietana 12% - 200 g Kostka rosołowa – 4 szt. Sól, pieprz, vegeta Zielenina Zacierka Jaja – 1 szt Mąka – ok. 1 szkl. Wykonanie: warzywa poddać obróbce wstępnej, pokroić. Ugotować wywar warzywny (uważać na kolejność dodawania warzyw) w ok. 4 l wody; na koniec dodać groszek wraz z zalewą; doprawić. Sporządzić ciasto zacierkowe, zetrzeć na tarce jarzynowej; ugotować do miękkości w zupie. Zahartować śmietanę, zagęścić zupę; wyporcjować, udekorować. |
|
Pyzy ziemniaczane Składniki: Ziemniaki surowe – 2 kg Ziemniaki ugotowane – 600 g Jaja – 4 szt. Mąka ziemniaczana – 250 – 300 g Masło – 50 g Sól, zielenina Wykonanie: Ziemniaki poddać obróbce wstępnej. 2 kg ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i połączyć z surowymi. Dodać jaja, mąkę ziemniaczaną; wyrobić ciasto. Formować małe kulki i gotować od wrzącej osolonej wody; odcedzić, wyporcjować, polać stopionym masłem, udekorować. |
|
Marchew oprószana Składniki: Marchew – 1,5 kg Masło – 100 g Mąka pszenna – 50 g Sól, cukier, kwasek cytrynowy Wykonanie: Marchew umyć, obrać, pokroić w kostkę. Zalać marchew niewielką ilością wrzącej wody, ugotować do miękkości; pod koniec dodać masło. Miękką marchew oprószyć mąką, zagotować; wyporcjować, udekorować. |
|
Racuchy Składniki: Rozczyn Drożdże – 60 g Cukier- 2 łyżki Mąka pszenna – 2 łyżki Mleko – 100 ml Ciasto Mąka pszenna – 500 g Jaja – 6 szt. Cukier – 100 g Mleko – 200 ml Olej – 2 łyżki Cytryna, szczypta soli Olej do smażenia, cukier puder Wykonanie: Sporządzić rozczyn z ciepłego mleka, mąki, drożdży, cukru; odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jaja umyć, sparzyć, oddzielić żółtka od białek. Cytrynę umyć, sparzyć, otrzeć skórkę. Żółtka utrzeć z cukrem; dodać mąkę i rozczyn oraz letnie mleko; sól, skórkę z cytryny. Na końcu dodać olej po kropli. Wyrobić ciasto aż zacznie odstawać od łyżki; wymieszać z piana z białek, odstawić do wyrośnięcia. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju nakładając łyżką; odsączyć, posypać cukrem pudrem.
|
ŻYCZYMY SMACZANEGO
Grażyna Serafin