W sobotę, 20 sierpnia 2022 roku 17 uczniów z technikum agrobiznesu i technikum żywienia i usług gastronomicznych wyjechało na 4-tygodniową praktykę zawodową do Hesji. Wyjazd został zorganizowany w ramach realizowanego przez szkolę projektu pt. „Rozwój umiejętności zawodowych i wiedzy podczas szkolenia za granicą” w programie Erasmus+.
Po 11 godzinach jazdy uczniowie pod opieką dwóch nauczycielek dotarli do siedziby Związku Rolników Południowej Hesji w Griesheim. Po zrobieniu pamiątkowego zdjęcia praktykanci zostali zabrani do miejsc praktyki – 3 uczniów agrobiznesu do gospodarstw rolnych; 14 uczennic z technikum żywienia do hoteli i restauracji.
Za granicą uczniowie muszą zmierzyć się z wieloma niedogodnościami: dużą odległością od domu, komunikowaniem się w języku niemieckim lub angielskim; rzetelnym wykonywaniem obowiązków w gospodarstwach lub w hotelach i restauracjach.
Co roku partnerzy niemieccy są bardzo zadowoleni z pracy naszych uczniów, ich podejścia do obowiązków i punktualności oraz samodzielnie podejmowanych decyzji.
Mamy nadzieję, że ten rok na praktyce również pozwoli poznać naszych praktykantów z najlepszej strony.