Omlety są bardzo proste w wykonaniu. Można podawać je na słono lub na słodko. Jednak na pochmurne, jesienne dni nic tak nie pomaga na poprawę nastroju jak czekolada. Dlatego uczniowie klasy II Ż wybrali wersję na słodko i na zajęciach praktycznych wykonali omlety z czekoladą.
Produkty potrzebne do wykonania omletu biszkoptowego :
- 2 jaja
- mąka pszenna 14 g
- masło 10 g
- sól do smaku
Technika wykonania omletu biszkoptowego:
Ubić piankę z białek i delikatnie dodawać żółtka. Wymieszać wszystko. Dodać mąkę i sól, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, wylać masę i smażyć omlety na wolnym ogniu.
Omlet odwrócić i dosmażyć.
Produkty potrzebne do wykonania sosu czekoladowego
-czekolada 50 g
-mleko 0,125 l
-cukier waniliowy 5g
Technika wykonania:
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Mleko zagotować z niewielką ilością cukru waniliowego i schłodzić. Mieszając stopniowo dodawać mleko do rozpuszczonej czekolady. Polać omleta czekoladą.
ŻYCZYMY SMACZNEGO!
Przepis udostępniła: Katarzyna Kurowska kl. II Ż Opracowała: Grażyna Serafin