Powróć do: 2016

Prosty deser

Omlety są bardzo proste w wykonaniu. Można podawać je na słono lub na słodko. Jednak na pochmurne, jesienne dni nic tak nie pomaga  na poprawę nastroju jak czekolada. Dlatego uczniowie klasy II Ż wybrali wersję na słodko i na zajęciach praktycznych wykonali omlety z czekoladą.

 

Produkty potrzebne do wykonania omletu biszkoptowego :

- 2 jaja

- mąka pszenna 14 g

- masło 10 g

- sól do smaku

 

Technika wykonania omletu biszkoptowego:

 

Ubić piankę z białek i delikatnie dodawać żółtka. Wymieszać wszystko. Dodać mąkę i sól, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, wylać masę  i smażyć omlety na wolnym ogniu.

Omlet odwrócić i dosmażyć.

 

Produkty potrzebne do wykonania sosu czekoladowego 

 

-czekolada 50 g

-mleko 0,125 l

-cukier waniliowy 5g

 

Technika wykonania:

 

Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Mleko zagotować z niewielką ilością cukru waniliowego i schłodzić. Mieszając stopniowo dodawać mleko do rozpuszczonej czekolady. Polać omleta czekoladą.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!

 

Przepis udostępniła: Katarzyna Kurowska kl. II Ż                                                                               Opracowała: Grażyna Serafin