Pod względem wartości odżywczej kasze przewyższają ryż, makaron i ziemniaki. Są bogatym źródłem skrobi, która w organizmie rozkłada się powoli na glukozę - paliwo potrzebne do pracy mózgu i wszystkich innych komórek. 100 g ugotowanej kaszy manny pokrywa niemal całkowicie dzienne zapotrzebowanie na węglowodany.
W skład kasz wchodzą witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), PP (niacyna), B6 (pirydoksyna), kwas foliowy i witamina E. Sporo jest również składników mineralnych, głównie potasu obniżającego ciśnienie, żelaza zapobiegającego niedokrwistości oraz magnezu korzystnie działającego na układ nerwowy i pracę mięśni (w tym sercowego). Kasze są też całkiem dobrym źródłem wapnia, miedzi, cynku, manganu i krzemu.
Wartości odżywcze kasz - KASZA manna, jęczmienna, gryczana, kuskus, kukurydziana, jaglana
Perłowa i pęczak powstają z ziaren jęczmienia, kasza jaglana z prosa, manna i kuskus z pszenicy. Kukurydza jest surowcem do produkcji kaszy kukurydzianej, a z nasion gryki robi się kaszę gryczaną i krakowską. Najpierw ziarna zbóż są oczyszczane - pozbawiane części zewnętrznych, czyli okrywy nasienno-owocowej. Następnie, w zależności od rodzaju kaszy, ziarna są polerowane, krojone, mielone, prażone. Im mniej oczyszczone i rozdrobnione ziarno, tym kasza zawiera więcej cennych składników odżywczych.
Kasza dla figury i zdrowia
Pod względem wartości odżywczej kasze przewyższają ryż, makaron i ziemniaki. Są bogatym źródłem skrobi, która w organizmie rozkłada się powoli na glukozę - paliwo potrzebne do pracy mózgu i wszystkich innych komórek. 100 g ugotowanej kaszy manny pokrywa niemal całkowicie dzienne zapotrzebowanie na węglowodany.
W skład kasz wchodzą witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), PP (niacyna), B6 (pirydoksyna), kwas foliowy i witamina E. Sporo jest również składników mineralnych, głównie potasu obniżającego ciśnienie, żelaza zapobiegającego niedokrwistości oraz magnezu korzystnie działającego na układ nerwowy i pracę mięśni (w tym sercowego). Kasze są też całkiem dobrym źródłem wapnia, miedzi, cynku, manganu i krzemu.
Kaszę powinni jeść:
Kaszę powinni jeść:
źródło:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Wartosci-odzywcze-kasz-kasza-manna-jeczmienna-gryczana-kuskus-kukurydz_33729.html
Klasa III Ż na zajęciach praktycznych przygotowała potrawy z kasz na słono i na słodko.
Bulion
Mięso wołowe
Marchew
Pietruszka
Seler
Por
Żółtko
Kostka rosołowa
Zielenina
Sól, pieprz, vegeta
Kluseczki
Kasza manna
Jajo
Masło
Mąka pszenna
Sól
Bulion z kluseczkami z kaszy manny
700g
150g
100g
50g
50g
5 szt.
3 szt
X
X
100g
4szt.
2 łyżki
2 łyżki
x
Mięso poddać obróbce wstępnej i gotować od zimnej wody.
Warzywa poddać obróbce wstępnej, pokroić, dodać do gotującego się wywaru, gotować. Doprawić; odcedzić gdy mięso i warzywa będą miękkie. Jaja umyć, wyparzyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka połączyć z małą ilością ciepłego wywaru (wywar należy najpierw ostudzić do ok. 70 st. C); dodać do bulionu. Ugotowane mięso i warzywa pokroić i dodać do bulionu. Podawać z kluseczkami z kaszy manny.
Jaja umyć, wyparzyć, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z żółtkami; dodać ubitą pianę z białek, mąkę i kaszę mannę. Lekko wymieszać. Gotować od wrzącej, osolonej wody kładąc łyżeczką metalową na gotującą się wodę; odcedzić. Podawać z bulionem.
Kotlety
Ryż
Mleko
Woda
Ser biały półtłusty
Jajo
Olej
Bułka tarta
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Zielenina
Sos
Pomidory w puszce
Jabłka
Mąka pszenna
Mleko
Śmietana 18%
Sól, cukier puder
Mizeria
Ogórki świeże
Jogurt naturalny
Szczypiorek
Sól, pieprz, cukier
Kotlety z ryżu i sera twarogowego z sosem pomidorowym i mizerią
600g
600ml
600ml
500 g
2szt.
2 łyżki
100g
X
100g
X
1 szt
3 szt.
3 łyżki
½ szkl.
200g
X
1 kg
400g
1 pęczek
X
Warzywa poddać obróbce wstępnej; szczypior posiekać, ogórki pokroić w plastry. Jogurt doprawić; polać wyporcjowane ogórki; posypać szczypiorkiem.
Kasza manna
Mleko
Sól
Cukier
Białko
Jabłka
Cukier waniliowy, cynamon
Mus z kaszy manny z jabłkami
2 szkl.
600 g
X
1 szkl.
4 szt.
1 kg
1 szt
Kaszę ugotować we wrzącym mleku w łaźni wodnej z częścią cukru, wystudzić. Jabłka poddać obróbce wstępnej, pokroić, rozgotować w małej ilości wody; przetrzeć; wystudzić. Białka ubić z cukrem; dodać do kaszy; ubić; wymieszać z marmoladą z jabłek; doprawić; wyporcjować.
ŻYCZYMY SMACZNEGO
Grażyna Serafin