Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Czwartek, 10 października 2024
Imieniny: Paulina, Daniel, Franciszek
pochmurno
19°C

Nowy wymiar kasz

 

Pod względem wartości odżywczej kasze przewyższają ryż, makaron i ziemniaki. Są bogatym źródłem skrobi, która w organizmie rozkłada się powoli na glukozę - paliwo potrzebne do pracy mózgu i wszystkich innych komórek. 100 g ugotowanej kaszy manny pokrywa niemal całkowicie dzienne zapotrzebowanie na węglowodany.

W skład kasz wchodzą witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), PP (niacyna), B6 (pirydoksyna), kwas foliowy i witamina E. Sporo jest również składników mineralnych, głównie potasu obniżającego ciśnienie, żelaza zapobiegającego niedokrwistości oraz magnezu korzystnie działającego na układ nerwowy i pracę mięśni (w tym sercowego). Kasze są też całkiem dobrym źródłem wapnia, miedzi, cynku, manganu i krzemu.

 

PoradnikZdrowie.pl > Żywienie > Zasady żywienia > Wartości odżywcze kasz - KASZA manna, jęczmienna, gryczana, kuskus, kukurydziana, jaglana

Wartości odżywcze kasz - KASZA manna, jęczmienna, gryczana, kuskus, kukurydziana, jaglana

 
Kasza gryczana, jęczmienna, manna czy jaglana... Mnóstwo gatunków, a wszystkie zawierają cenne minerały, witaminy i błonnik. Ale - choć stare porzekadło mówi, że od kaszy człowiek zdrów - trzeba wiedzieć, jaki rodzaj wybrać, bo niektóre kasze mogą nam zaszkodzić.
 
A A A

Perłowa i pęczak powstają z ziaren jęczmienia, kasza jaglana z prosa, manna i kuskus z pszenicy. Kukurydza jest surowcem do produkcji kaszy kukurydzianej, a z nasion gryki robi się kaszę gryczaną i krakowską. Najpierw ziarna zbóż są oczyszczane - pozbawiane części zewnętrznych, czyli okrywy nasienno-owocowej. Następnie, w zależności od rodzaju kaszy, ziarna są polerowane, krojone, mielone, prażone. Im mniej oczyszczone i rozdrobnione ziarno, tym kasza zawiera więcej cennych składników odżywczych.

Kasza jaglana z warzywami
Kasza jaglana z warzywami
Kasza jaglana zapiekana z jabłkami
Kasza jaglana zapiekana z jabłkami

 

Kasza dla figury i zdrowia

Pod względem wartości odżywczej kasze przewyższają ryż, makaron i ziemniaki. Są bogatym źródłem skrobi, która w organizmie rozkłada się powoli na glukozę - paliwo potrzebne do pracy mózgu i wszystkich innych komórek. 100 g ugotowanej kaszy manny pokrywa niemal całkowicie dzienne zapotrzebowanie na węglowodany.

W skład kasz wchodzą witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), PP (niacyna), B6 (pirydoksyna), kwas foliowy i witamina E. Sporo jest również składników mineralnych, głównie potasu obniżającego ciśnienie, żelaza zapobiegającego niedokrwistości oraz magnezu korzystnie działającego na układ nerwowy i pracę mięśni (w tym sercowego). Kasze są też całkiem dobrym źródłem wapnia, miedzi, cynku, manganu i krzemu.

Kaszę powinni jeść:

  • nadciśnieniowcy i cierpiący na choroby serca i układu krążenia - kasze mają dużo potasu i bardzo mało sodu (o ile w ogóle ich nie solimy),
  • osoby zagrożone anemią - np. kasza jaglana i gryczana zawierają żelazo, kwas foliowy i witaminę E zapobiegające niedokrwistości,
  • osoby żyjące w ciągłym napięciu i mające skłonności do depresji - zawarte w ziarnach witaminy z grupy B łagodzą objawy stresu, wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć, polepszają nastrój,
  • diabetycy - kasze zawierają dużo skrobi, która łagodnie podnosi poziom glukozy i insuliny we krwi,
  • dzieci, kobiety w ciąży i karmiące, osoby starsze, rekonwalescenci - kasze gotowane na sypko lub rozklejane są lekko strawne.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Wartosci-odzywcze-kasz-kasza-manna-jeczmienna-gryczana-kuskus-kukurydz_33729.htmlKlasa III Ż na zajęciach praktycznych przygotowała gołąbki w trzech odsłonach.

  

Kaszę powinni jeść:

  • nadciśnieniowcy i cierpiący na choroby serca i układu krążenia - kasze mają dużo potasu i bardzo mało sodu (o ile w ogóle ich nie solimy),
  • osoby zagrożone anemią - np. kasza jaglana i gryczana zawierają żelazo, kwas foliowy i witaminę E zapobiegające niedokrwistości,
  • osoby żyjące w ciągłym napięciu i mające skłonności do depresji - zawarte w ziarnach witaminy z grupy B łagodzą objawy stresu, wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć, polepszają nastrój,
  • diabetycy - kasze zawierają dużo skrobi, która łagodnie podnosi poziom glukozy i insuliny we krwi,
  • dzieci, kobiety w ciąży i karmiące, osoby starsze, rekonwalescenci - kasze gotowane na sypko lub rozklejane są lekko strawne.

źródło:

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Wartosci-odzywcze-kasz-kasza-manna-jeczmienna-gryczana-kuskus-kukurydz_33729.html

 Klasa III Ż na zajęciach praktycznych przygotowała potrawy z kasz na słono i na słodko.

 

 

 

Bulion

Mięso wołowe

Marchew

Pietruszka

Seler

Por

Żółtko

Kostka rosołowa                      

Zielenina

Sól, pieprz, vegeta

Kluseczki

Kasza manna

Jajo

Masło

Mąka pszenna

Sól                                          

Bulion z kluseczkami z kaszy manny

 

700g

150g

100g

50g

50g

5 szt.

3 szt

 

X

X

 

100g

4szt.

2 łyżki

2 łyżki

                                                    x

 

   

Mięso poddać obróbce wstępnej i gotować od zimnej wody.

Warzywa poddać obróbce wstępnej, pokroić, dodać do gotującego się wywaru, gotować. Doprawić; odcedzić gdy mięso i warzywa będą miękkie. Jaja umyć, wyparzyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka połączyć z małą ilością ciepłego wywaru (wywar należy najpierw ostudzić do ok. 70 st. C); dodać do bulionu. Ugotowane mięso i warzywa pokroić i dodać do bulionu. Podawać z kluseczkami z kaszy manny.

Jaja umyć, wyparzyć, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z żółtkami; dodać ubitą pianę z białek, mąkę i kaszę mannę. Lekko wymieszać. Gotować od wrzącej, osolonej wody kładąc łyżeczką metalową na gotującą się wodę; odcedzić. Podawać z bulionem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kotlety

Ryż

Mleko

Woda

Ser biały półtłusty

Jajo

Olej

Bułka tarta

Sól, pieprz

Olej do smażenia

Zielenina

Sos

Pomidory w puszce

Jabłka

Mąka pszenna

Mleko

Śmietana 18%

Sól, cukier puder

 

Mizeria

Ogórki świeże

Jogurt naturalny

Szczypiorek

Sól, pieprz, cukier

 

 Kotlety z ryżu i sera twarogowego z sosem pomidorowym          i  mizerią

 

 600g

600ml

600ml

500 g

2szt.

2 łyżki

100g

X

100g

X

 

 1 szt

3 szt.

3 łyżki

½ szkl.

200g

X

 

 

1 kg

400g

1 pęczek

X

 

Warzywa poddać obróbce wstępnej; szczypior posiekać, ogórki pokroić w plastry. Jogurt doprawić; polać wyporcjowane ogórki; posypać szczypiorkiem.

 

Kasza manna

Mleko

Sól

Cukier

Białko

Jabłka

Cukier waniliowy, cynamon

Mus z kaszy manny z jabłkami

2 szkl.

600 g

X

1 szkl.

4 szt.

1 kg

1 szt

   Kaszę ugotować we wrzącym mleku w łaźni wodnej z częścią cukru, wystudzić.  Jabłka poddać obróbce wstępnej, pokroić, rozgotować w małej ilości wody; przetrzeć; wystudzić. Białka ubić z cukrem; dodać do kaszy; ubić; wymieszać z marmoladą z jabłek; doprawić; wyporcjować.

 

ŻYCZYMY SMACZNEGO

Grażyna Serafin

 

 

DO GÓRY
Włącz powiadomienia WebPush
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.