Powróć do: 2014

Nowy wymiar kasz

 

Pod względem wartości odżywczej kasze przewyższają ryż, makaron i ziemniaki. Są bogatym źródłem skrobi, która w organizmie rozkłada się powoli na glukozę - paliwo potrzebne do pracy mózgu i wszystkich innych komórek. 100 g ugotowanej kaszy manny pokrywa niemal całkowicie dzienne zapotrzebowanie na węglowodany.

W skład kasz wchodzą witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), PP (niacyna), B6 (pirydoksyna), kwas foliowy i witamina E. Sporo jest również składników mineralnych, głównie potasu obniżającego ciśnienie, żelaza zapobiegającego niedokrwistości oraz magnezu korzystnie działającego na układ nerwowy i pracę mięśni (w tym sercowego). Kasze są też całkiem dobrym źródłem wapnia, miedzi, cynku, manganu i krzemu.

 

PoradnikZdrowie.pl > Żywienie > Zasady żywienia > Wartości odżywcze kasz - KASZA manna, jęczmienna, gryczana, kuskus, kukurydziana, jaglana

Wartości odżywcze kasz - KASZA manna, jęczmienna, gryczana, kuskus, kukurydziana, jaglana

 
Kasza gryczana, jęczmienna, manna czy jaglana... Mnóstwo gatunków, a wszystkie zawierają cenne minerały, witaminy i błonnik. Ale - choć stare porzekadło mówi, że od kaszy człowiek zdrów - trzeba wiedzieć, jaki rodzaj wybrać, bo niektóre kasze mogą nam zaszkodzić.
 
A A A

Perłowa i pęczak powstają z ziaren jęczmienia, kasza jaglana z prosa, manna i kuskus z pszenicy. Kukurydza jest surowcem do produkcji kaszy kukurydzianej, a z nasion gryki robi się kaszę gryczaną i krakowską. Najpierw ziarna zbóż są oczyszczane - pozbawiane części zewnętrznych, czyli okrywy nasienno-owocowej. Następnie, w zależności od rodzaju kaszy, ziarna są polerowane, krojone, mielone, prażone. Im mniej oczyszczone i rozdrobnione ziarno, tym kasza zawiera więcej cennych składników odżywczych.

Kasza jaglana z warzywami
Kasza jaglana z warzywami
Kasza jaglana zapiekana z jabłkami
Kasza jaglana zapiekana z jabłkami

 

Kasza dla figury i zdrowia

Pod względem wartości odżywczej kasze przewyższają ryż, makaron i ziemniaki. Są bogatym źródłem skrobi, która w organizmie rozkłada się powoli na glukozę - paliwo potrzebne do pracy mózgu i wszystkich innych komórek. 100 g ugotowanej kaszy manny pokrywa niemal całkowicie dzienne zapotrzebowanie na węglowodany.

W skład kasz wchodzą witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), PP (niacyna), B6 (pirydoksyna), kwas foliowy i witamina E. Sporo jest również składników mineralnych, głównie potasu obniżającego ciśnienie, żelaza zapobiegającego niedokrwistości oraz magnezu korzystnie działającego na układ nerwowy i pracę mięśni (w tym sercowego). Kasze są też całkiem dobrym źródłem wapnia, miedzi, cynku, manganu i krzemu.

Kaszę powinni jeść:

  • nadciśnieniowcy i cierpiący na choroby serca i układu krążenia - kasze mają dużo potasu i bardzo mało sodu (o ile w ogóle ich nie solimy),
  • osoby zagrożone anemią - np. kasza jaglana i gryczana zawierają żelazo, kwas foliowy i witaminę E zapobiegające niedokrwistości,
  • osoby żyjące w ciągłym napięciu i mające skłonności do depresji - zawarte w ziarnach witaminy z grupy B łagodzą objawy stresu, wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć, polepszają nastrój,
  • diabetycy - kasze zawierają dużo skrobi, która łagodnie podnosi poziom glukozy i insuliny we krwi,
  • dzieci, kobiety w ciąży i karmiące, osoby starsze, rekonwalescenci - kasze gotowane na sypko lub rozklejane są lekko strawne.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Wartosci-odzywcze-kasz-kasza-manna-jeczmienna-gryczana-kuskus-kukurydz_33729.htmlKlasa III Ż na zajęciach praktycznych przygotowała gołąbki w trzech odsłonach.

  

Kaszę powinni jeść:

  • nadciśnieniowcy i cierpiący na choroby serca i układu krążenia - kasze mają dużo potasu i bardzo mało sodu (o ile w ogóle ich nie solimy),
  • osoby zagrożone anemią - np. kasza jaglana i gryczana zawierają żelazo, kwas foliowy i witaminę E zapobiegające niedokrwistości,
  • osoby żyjące w ciągłym napięciu i mające skłonności do depresji - zawarte w ziarnach witaminy z grupy B łagodzą objawy stresu, wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć, polepszają nastrój,
  • diabetycy - kasze zawierają dużo skrobi, która łagodnie podnosi poziom glukozy i insuliny we krwi,
  • dzieci, kobiety w ciąży i karmiące, osoby starsze, rekonwalescenci - kasze gotowane na sypko lub rozklejane są lekko strawne.

źródło:

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Wartosci-odzywcze-kasz-kasza-manna-jeczmienna-gryczana-kuskus-kukurydz_33729.html

 Klasa III Ż na zajęciach praktycznych przygotowała potrawy z kasz na słono i na słodko.

 

 

 

Bulion

Mięso wołowe

Marchew

Pietruszka

Seler

Por

Żółtko

Kostka rosołowa                      

Zielenina

Sól, pieprz, vegeta

Kluseczki

Kasza manna

Jajo

Masło

Mąka pszenna

Sól                                          

Bulion z kluseczkami z kaszy manny

 

700g

150g

100g

50g

50g

5 szt.

3 szt

 

X

X

 

100g

4szt.

2 łyżki

2 łyżki

                                                    x

 

   

Mięso poddać obróbce wstępnej i gotować od zimnej wody.

Warzywa poddać obróbce wstępnej, pokroić, dodać do gotującego się wywaru, gotować. Doprawić; odcedzić gdy mięso i warzywa będą miękkie. Jaja umyć, wyparzyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka połączyć z małą ilością ciepłego wywaru (wywar należy najpierw ostudzić do ok. 70 st. C); dodać do bulionu. Ugotowane mięso i warzywa pokroić i dodać do bulionu. Podawać z kluseczkami z kaszy manny.

Jaja umyć, wyparzyć, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z żółtkami; dodać ubitą pianę z białek, mąkę i kaszę mannę. Lekko wymieszać. Gotować od wrzącej, osolonej wody kładąc łyżeczką metalową na gotującą się wodę; odcedzić. Podawać z bulionem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kotlety

Ryż

Mleko

Woda

Ser biały półtłusty

Jajo

Olej

Bułka tarta

Sól, pieprz

Olej do smażenia

Zielenina

Sos

Pomidory w puszce

Jabłka

Mąka pszenna

Mleko

Śmietana 18%

Sól, cukier puder

 

Mizeria

Ogórki świeże

Jogurt naturalny

Szczypiorek

Sól, pieprz, cukier

 

 Kotlety z ryżu i sera twarogowego z sosem pomidorowym          i  mizerią

 

 600g

600ml

600ml

500 g

2szt.

2 łyżki

100g

X

100g

X

 

 1 szt

3 szt.

3 łyżki

½ szkl.

200g

X

 

 

1 kg

400g

1 pęczek

X

 

Warzywa poddać obróbce wstępnej; szczypior posiekać, ogórki pokroić w plastry. Jogurt doprawić; polać wyporcjowane ogórki; posypać szczypiorkiem.

 

Kasza manna

Mleko

Sól

Cukier

Białko

Jabłka

Cukier waniliowy, cynamon

Mus z kaszy manny z jabłkami

2 szkl.

600 g

X

1 szkl.

4 szt.

1 kg

1 szt

   Kaszę ugotować we wrzącym mleku w łaźni wodnej z częścią cukru, wystudzić.  Jabłka poddać obróbce wstępnej, pokroić, rozgotować w małej ilości wody; przetrzeć; wystudzić. Białka ubić z cukrem; dodać do kaszy; ubić; wymieszać z marmoladą z jabłek; doprawić; wyporcjować.

 

ŻYCZYMY SMACZNEGO

Grażyna Serafin