 |
Klasa IV Ż na zajęciach z Panią Katarzyną Brzozowską sporządzała i piekła - wszystko na słodko. Wspaniały smak ciast podkreśliła ciekawa dekoracja. Sam widok zachęca do jedzenia - sprawdźcie przepisy w swojej kuchni.
(do przyrządzenia ciast zainspirowały uczniów przepisy znajdujące się na stronie www.doradcasmaku.pl)
|
 |
Sernik na zimno z owocami
Składniki:
Do smaku:
-
laska wanilii 1 szt.
-
cynamon mielony
-
pieprz czarny mielony
Sposób wykonania:
Tortownicę wkładamy do lodówki.
W garnku podgrzewamy sok z cytryny. Do ciepłego soku dodajemy żelatynę i nie zdejmując z ognia cały czas mieszamy. Gdy żelatyna się rozpuści, przelewamy sok do miski, wsypujemy 125 g cukru kryształ oraz cukier wanilinowy. Następnie dodajemy zmielony ser i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą tworząc gładką masę. W zależności od upodobań możemy użyć trochę więcej cukru lub soku z cytryny. Na koniec dodajemy ziarna wanilii i ponownie mieszamy.
Owoce z puszki wyjmujemy z zalewy i osuszamy na ściereczce. Kroimy je na mniejsze kawałki. Wyjmujemy formę z lodówki. Na dno wykładamy ½ masy serowej i równomiernie rozprowadzamy. Następnie wykładamy warstwę pokrojonych owoców z puszki i kilka truskawek oraz malin – część owoców zostawiamy do dekoracji. Na to dajemy resztę serowej masy. Formę ponownie wstawiamy do lodówki na około 1,5 – 2 godzin. Po wyjęciu sernika z lodówki, dekorujemy go pozostałymi owocami.
Murzynek z czekoladowym sosem
Składniki:
ciasto
-
-
cukier 1 szklanka
-
mąka pszenna 3 szklanki
-
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
-
soda 2 łyżeczka
-
kakao 4 łyżki
-
powidła śliwkowe 3-4 łyżki
-
cukier waniliowy
-
olej 3/4 szklanki
-
jogurt naturalny 2 szklanki
-
jajka 2 sztuki
-
olej do wysmarowania
sos czekoladowy
-
czekolada gorzka 100 g
-
śmietana 30 % 75 ml
-
Sposób wykonania:
Połączyć suche składniki: cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier waniliowy. Dodać powidła, wlać olej, roztrzepane jajka oraz jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wlać ciasto i wyrównać wierzch.
Piec w temperaturze 45min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przygotowujemy sos : czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę, wymieszać. Ciasto podawać polane sosem czekoladowym i udekorowane owocami.
ŻYCZYMY SMACZNEGO
Grażyna Serafin
Zdjęcia udostępnił Marcin Kamieniak z kl. IVŻ
|
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.