Klasa II THŻ, na zajęciach praktycznych, przygotowała smaczne, niecodzienne dania. Każdy znajdzie wśród nich coś, co będzie mu smakowało.
Ciasteczka z ciasta francuskiego z jabłkami i cynamonem (ślimaczki) Składniki:
Sposób przygotowania: jabłka myjemy i obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki, przekładamy na sito i dokładnie odcedzamy z nadmiaru soku. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie, delikatnie oprószamy mąką i posypujemy około trzema łyżkami mieszaniny cukru i cynamonu. Dociskamy cukier do ciasta. Do jabłek dodajemy pozostała mieszaninę cukru i cynamonu oraz roztopione masło; mieszamy. Masę z jabłek wykładamy na całą powierzchnię ciasta, zawijamy w długi rulon i chłodzimy 1 godz. w lodówce. Ciasto kroimy na 15 równych części, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wystudzone ślimaczki posypujemy cukrem pudrem. |
|
Smażone banany z ryżem pomarańczowym Składniki ryżu pomarańczowego (na 3 porcje):
Sposób przygotowania: dwie pomarańcze przekroić na pół i wycisnąć sok. Dodać 3 szklanki wody, cukier waniliowy, cynamon i zagotować. Dodać ryż i ugotować. Pozostałe pomarańcze pokroić w kostkę. Gotowany ryż doprawić miodem i wymieszać z kawałkami pomarańczy. Składniki - smażone banany
Sposób przygotowania: płatki migdałowe uprażyć na złoty kolor na suchej patelni. Banany umyć, obrać, przekroić wzdłuż na równe połówki. Na patelni podgrzać miód i podsmażyć na nim banany z każdej strony na złoty kolor. Banany przenieść na talerze, posypać płatkami migdałowymi i podawać z przygotowanym ryżem pomarańczowym. |
|
Faszerowana papryka duszona w sosie pomidorowym i zapiekane, nadziewane ziemniaki Składniki- faszerowana papryka (na 4 porcje):
Sposób przygotowania: pomidory ponacinać, sparzyć, obrać ze skórki, podzielić na cząstki i podsmażyć na oleju. Następnie dodać bulion i dusić około 20 min. Sporządzić farsz mięsny w następujący sposób: - czerstwą bułkę namoczyć w wodzie lub mleku i odcisnąć - cebule pokroić w kostkę i podsmażyć - zmielone mięso połączyć z cebulą i bułką - dodać jajko, przyprawić i dokładnie wymieszać. Papryki umyć, ściąć z nich wierzchy, usunąć gniazda nasienne. Nałożyć farsz, przykryć papryki ściętymi wierzchami i ułożyć w naczyniu z sosem pomidorowym. Dusić na małym ogniu około 45 min., ewentualnie uzupełniać płyn. Składniki - nadziewane ziemniaki (na 4 porcje):
Sposób przygotowania: jaja ugotować na twardo i drobno posiekać. Cebule posiekać, podsmażyć na maśle. Do cebuli dodać mięso i smażyć około 5 min. Zdjąć z ognia, dodać jaja, śmietanę i przyprawy; wymieszać. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać. Przekroić na pół i wydrążyć środki. Farsz nałożyć do ziemniaków, polać stopionym masłem i piec około 1 godz. w temperaturze 180 stopni. |
|
Panierowany ser salami z surówką z kapusty pekińskiej Składniki - ser salami (na 4 porcje)
Sposób przygotowania: pokroić ser na osiem krążków. Wymieszać bułkę tartą z orzechami, a mąkę z papryką. Jajo rozmącić z piwem i solą. Ser panierować w mące, jajku, bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Składniki - surówka z kapusty pekińskiej:
Sposób przygotowania: dokonać obróbki wstępnej warzyw. Kapustę pokroić w cienkie piórka, cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać odsączoną kukurydzę. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i cukrem, zaprawić majonezem. Wymieszać. |
Przepis i zdjęcia udostępniła Kamila Dworczyk kl. II THŻ
Opracowała: Grażyna Serafin