Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Czwartek, 19 września 2024
Imieniny: Konstancja, January
pochmurno
20°C

Smacznie, zdrowo i kolorowo

Klasa II THŻ, na zajęciach praktycznych, przygotowała smaczne, niecodzienne dania. Każdy znajdzie wśród nich coś, co będzie mu smakowało.

 

Ciasteczka z ciasta francuskiego z jabłkami i cynamonem (ślimaczki)

Składniki:

  • jabłka 4 szt.
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • niewielka ilość mąki pszennej tortowej
  • cukier 60g
  • cynamon 6g
  • masło 25g
  • cukier puder 10g

Sposób przygotowania:

jabłka myjemy i obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki, przekładamy na sito i dokładnie odcedzamy z nadmiaru soku. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie, delikatnie oprószamy mąką i posypujemy około trzema łyżkami mieszaniny cukru i cynamonu. Dociskamy cukier do ciasta. Do jabłek dodajemy pozostała mieszaninę cukru i cynamonu oraz roztopione masło; mieszamy. Masę z jabłek wykładamy na całą powierzchnię ciasta, zawijamy w długi rulon i chłodzimy 1 godz. w lodówce. Ciasto kroimy na 15 równych części, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25-30 min.    w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wystudzone ślimaczki posypujemy cukrem pudrem.

 

 

Smażone banany z ryżem pomarańczowym

Składniki ryżu  pomarańczowego (na 3 porcje):

  • pomarańcze 5 szt.
  • cynamon 1 łyżka
  • cukier waniliowy 60g
  • ryż 200g
  • miód 200g

Sposób przygotowania:

dwie pomarańcze przekroić na pół i wycisnąć sok. Dodać 3 szklanki wody, cukier waniliowy, cynamon i zagotować. Dodać ryż i ugotować. Pozostałe pomarańcze pokroić w kostkę. Gotowany ryż doprawić miodem i wymieszać z kawałkami pomarańczy.

Składniki - smażone banany

  • banany 3 szt.
  • płatki migdałowe 50g
  • miód

Sposób przygotowania:

płatki migdałowe uprażyć na złoty kolor na suchej patelni. Banany umyć, obrać, przekroić wzdłuż na równe połówki. Na patelni podgrzać miód i podsmażyć na nim banany  z każdej strony na złoty kolor. Banany przenieść na talerze, posypać płatkami migdałowymi i podawać z przygotowanym ryżem pomarańczowym.

 

 

Faszerowana papryka duszona w sosie pomidorowym i zapiekane, nadziewane ziemniaki

Składniki- faszerowana papryka (na 4 porcje):

  • papryka 4 szt.
  • farsz mięsny 400g
  • bulion 200ml
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • pomidory 200g

Sposób przygotowania:

pomidory ponacinać, sparzyć, obrać ze skórki, podzielić na cząstki i podsmażyć na oleju. Następnie dodać bulion i dusić około 20 min. Sporządzić farsz  mięsny w następujący sposób: - czerstwą bułkę namoczyć w wodzie lub mleku i odcisnąć                                                        - cebule pokroić w kostkę i podsmażyć                                                                                        - zmielone mięso połączyć z cebulą i bułką                                                                                 - dodać jajko, przyprawić i dokładnie wymieszać.                                                              Papryki umyć, ściąć z nich wierzchy, usunąć gniazda nasienne. Nałożyć farsz, przykryć papryki ściętymi wierzchami i ułożyć w naczyniu z sosem pomidorowym. Dusić na małym ogniu około 45 min., ewentualnie uzupełniać płyn.

 Składniki - nadziewane ziemniaki (na 4 porcje):

  • ziemniaki 8 szt.
  • mięso mielone 300g
  • cebula
  • 2 jaja
  • śmietana
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

jaja ugotować na twardo i drobno posiekać. Cebule posiekać, podsmażyć na maśle. Do cebuli dodać mięso i smażyć około 5 min. Zdjąć z ognia, dodać jaja, śmietanę i przyprawy; wymieszać. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać. Przekroić na pół i wydrążyć środki. Farsz nałożyć do ziemniaków, polać stopionym masłem i piec około 1 godz.  w temperaturze       180 stopni.

 

 

Panierowany ser salami z surówką z kapusty pekińskiej

Składniki -  ser salami (na 4 porcje)

  • ser salami 400g
  • jajo 1 szt.
  • piwo 45ml
  • bułka tarta 45g
  • mąka pszenna 30g
  • posiekane włoskie orzechy 50g
  • papryka mielona
  • sól
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

pokroić ser na osiem krążków. Wymieszać bułkę tartą z orzechami, a mąkę z papryką. Jajo rozmącić z piwem i solą. Ser panierować w mące, jajku, bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. 

Składniki -  surówka z kapusty pekińskiej:

  • kapusta pekińska
  • cebula
  • marchewka
  • kukurydza
  • majonez
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

dokonać obróbki wstępnej warzyw. Kapustę pokroić w cienkie piórka, cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać odsączoną kukurydzę. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i cukrem, zaprawić majonezem. Wymieszać.

 

Przepis i zdjęcia udostępniła Kamila Dworczyk kl. II THŻ

Opracowała: Grażyna Serafin

DO GÓRY
Włącz powiadomienia WebPush
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.