Klasa III Ż na zajęciach praktycznych, z Panią Katarzyną Brzozowską, wykonała popularne amerykańskie danie śniadaniowe, puszyste placuszki - pancakes. Wzbogaciła je o owoce, bitą śmietanę i czekoladę. Proste do przyrządzenia w domu z różnymi dodatkami.
|
Składniki:
-jaja 2 szt.
-mąka 2 szkl.
-soda 1 łyżeczka
-mleko 1,5 szkl.
-szczypta soli
-cukier 3 łyżki
-cukier waniliowy
-czekolada biała i gorzka
-olej
-owoce ( kiwi, banan, melon, winogron)
-bita śmietana
Technika wykonania:
Jajka umyć i sparzyć. Następnie wbić do miski, dodać mleko, mąkę, cukier, cukier waniliowy, sodę oraz szczyptę soli. Ubić mikserem na jednolitą konsystencję. Smażyć na oleju na rozgrzanej patelni na jasno-złoty kolor. Czekoladę rozpuścić. Owoce poddać obróbce wstępnej, a następnie pokroić w plastry. Naleśniki dekorować owocami, czekoladą oraz bitą śmietaną.
Zdjęcia udostępniła: Aleksandra Wrotnowska kl. IIIŻ Opracowała: Grażyna Serafin