Klasa III Ż, na zajęciach praktycznych, wykonała tradycyjne ciasto węgierskie.
Kurtosz (trdelnik, ciasto kominowe, kołacz)- tradycyjny słodki przysmak, wykonany z walcowanego ciasta owijanego wokół kija lub rurki, a następnie grillowanego bądź pieczonego i obsypywanego cukrem i cynamonem. Jego produkcja ma długą tradycję w rejonie Skalicy. Węgierski generał, który był na emeryturze, osiadł w Skalicy pod koniec XVIII wieku. Przywiózł ze sobą przepis na trdelnik z Siedmiogrodu i znacząco go zmodyfikował do formy, znanej właśnie jako „Skalicky trdelnik.” Węgierska nazwa to Kürtőskalács (Kurtosz). Świeże trdelniki są chrupiące zewnątrz, a mięciutkie w środku...
Składniki:
* 500g mąki pszennej
* 2 jajka
* 3 łyżki cukru pudru
* 200ml letniego mleka
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
* 25 g świeżych drożdży
* szczypta soli
* 80 g roztopionego masła
do obtoczenia:
* 3 łyżki rozpuszczonego masła
* cukier zwykły lub trzcinowy
* cynamon
Dodatkowo: Forma do pieczenia rurek, lub rolki po ręczniku papierowym, przecięte na pół i owinięte folią aluminiową.
Drożdże wymieszać z łyżką cukru, mąki i odrobiną ciepłego mleka. Odstawić na 15 minut. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto na koniec dodając roztopione masło. ( ciasto będzie się troszkę kleiło - tak ma być ) Odstawić w naoliwionej misce pod przykryciem na godzinę.
Po tym czasie wyjąć, lekko wyrobić. Podzielić na 12-14 części. Z każdej zrobić długi wałeczek, rozwałkować cieniutko na paski o szerokości ok 5cm.
Piekarnik rozgrzać do temp.190 stopni
Cukier wymieszać z cynamonem w dowolnych proporcjach.
Paseczek ciasta posmarować masłem i nawinąć na rolkę tak by masło znajdowało się na zewnątrz
Obsypać lub obtoczyć w cukrze z cynamonem i ustawić pionowo na blaszce.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoto ok. 15-20 min (w zależności od grubości ciasta i ilości zawiniętych warstw).
Najlepiej smakują jeszcze cieplutkie.
Smacznego !
Opracowała: Aleksandra Rejak kl. III TŻ