We wrześniu 2021 roku osiemnastu uczniów z technikum agrobiznesu i z technikum hotelarstwa odbywało praktykę w Niemczech, w południowej Hesji. Uczniowie z agrobiznesu pracując w dziewięciu przedsiębiorstwach i gospodarstwach rolnych nauczyli się uprawy i zbioru warzyw i ziemniaków, produkcji materiału siewnego oraz wykonywania zabiegów związanych z hodowlą bydła. Młodzież z hotelarstwa była zatrudniona w czterech hotelach w których nabyła umiejętności związane z obsługą gości hotelowych, przyrządzaniem potraw oraz utrzymaniem czystości w pokojach i w pomieszczeniach ogólnie dostępnych.
Praktykanci zwiedzili zabytki Darmstadt i okolic oraz uczestniczyli w wycieczce do Frankfurtu nad Menem.
Oprócz umiejętności zawodowych praktykanci doskonalili porozumiewanie się w językach obcych oraz nabyli kompetencje personalne i społeczne.
Koordynator Projektu
Adam Hubicki