Klasa IIŻ tak bardzo polubiła kasze, że wykonała następne, ciekawe danie obiadowe wraz z deserem. Może ten przepis wypróbujecie w swojej kuchni?
Bulion z kluseczkami z kaszy manny |
||
Bulion Porcja rosołowa Marchew Pietruszka Seler Por Żółtko Kostka rosołowa Zielenina Sól, pieprz, vegeta Kluseczki Kasza manna Jajo Masło Mąka pszenna Sól |
ok.700g 150g 100g 50g 50g 4 szt. 3 szt X X
100g 4szt. 2 łyżki 2 łyżki x |
Mięso poddać obróbce wstępnej i gotować od zimnej wody. Warzywa poddać obróbce wstępnej, pokroić, dodać do gotującego się wywaru, gotować. Doprawić; odcedzić gdy mięso i warzywa będą miękkie. Jaja umyć, wyparzyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka połączyć z małą ilością ciepłego wywaru (wywar należy najpierw ostudzić do ok. 70 st. C); dodać do bulionu. Ugotowane mięso i warzywa pokroić i dodać do bulionu. Podawać z kluseczkami z kaszy manny. Jaja umyć, wyparzyć, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z żółtkami; dodać ubitą pianę z białek, mąkę i kaszę mannę. Lekko wymieszać. Gotować od wrzącej, osolonej wody kładąc łyżeczką metalową na gotującą się wodę; odcedzić. Podawać z bulionem.
|
Kotlety z ryżu i sera twarogowego z sosem pomidorowym |
||
Kotlety Ryż Mleko Woda Ser biały półtłusty Jajo Olej Bułka tarta Sól, pieprz Olej do smażenia Zielenina Sos Pomidory w puszce/przecier pom. Jabłka Mąka pszenna Mleko Śmietana 18% Sól, cukier puder |
600g 600ml 600ml 500 g 2szt. 2 łyżki 100g X 100g X
1 szt
3 szt. 3 łyżki ½ szkl. 200g X
|
Ryż przebrać, opłukać; ugotować na sypko z dodatkiem oleju (1 obj. ryżu: 2 objętości wody z mlekiem). Dogrzać w nagrzanym piekarniku; przestudzić. Jaja umyć, wyparzyć . Ser przecisnąć przez praskę, połączyć z ryżem, jajem i posiekaną zieleniną; doprawić. Formować owalne kotlety, obtaczać w bułce tartej; smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z sosem pomidorowym.
Jabłka umyć, obrać, usunąć części zbędne, pokroić. Pomidory ugotować z jabłkami; przetrzeć przez sito. Z mąki i mleka sporządzić zawiesinę, zagęścić sos, zagotować. Śmietanę zahartować, dodać do sosu, doprawić.
|
Sałatka z buraczków |
||
Buraki Cebula Olej Przyprawy: cukier puder, kwasek cytrynowy, pieprz, sól |
1kg 300g 100g |
Buraki wyszorować i ugotować do miękkości. Obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę poddać obróbce wstępnej, posolić, aby zmiękła, dodać do buraków. Dodać olej i przyprawy, wyporcjować.
|
Mus z kaszy manny z jabłkami |
||
Kasza manna Mleko Sól Cukier Białko Jabłka Cukier waniliowy, cynamon |
2 szkl. 1 l X 1 szkl. 4 szt. 1 kg 1 szt. |
Kaszę ugotować we wrzącym mleku w łaźni wodnej z częścią cukru, wystudzić. Jabłka poddać obróbce wstępnej, pokroić, rozgotować w małej ilości wody; przetrzeć; wystudzić. Białka ubić z cukrem; dodać do kaszy; ubić; wymieszać z marmoladą z jabłek; doprawić; wyporcjować.
|
ŻYCZYMY SMACZNEGO!
Grażyna Serafin