Sernik to pyszne ciasto. Wiele jest przepisów wykorzystujących, pełen wartości odżywczych, ser twarogowy. Klasa IV Ż, na zajęciach praktycznych z Panią K. Brzozowską, wykonała pieczony sernik z żurawiną. Poniżej przepis do wypróbowania w swojej kuchni. |
|
Składniki:
Sposób wykonania: żurawinę namoczyć w rumie lub ciepłej wodzie, odsączyć; wymieszać z mąką. Ser zmielić; utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ser, budyń i kaszę mannę. Wymieszać, dodać skórkę pomarańczową i żurawinę. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec w natłuszczonej tortownicy 70 min. w 180 st. Po upieczenie zostawić w piekarniku jeszcze godzinę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. |
ŻYCZYMY SMACZNEGO
Opracowała:G. Serafin
Zdjęcia udostępnił: Marcin Kamieniak z kl. IV Ż