Klasa II Ż, na zajęciach praktycznych, wykonała proste danie - zupę kremową z kalafiora i ziemniaki z jajkiem w sosie chrzanowym. Szybki, bardzo smaczny przepis dla zapracowanych.
ZUPA KREM Z KALAFIORA
Składniki:
-kalafior
-kostka rosołowa
-sól, pieprz do smaku
-serek topiony
-1 ząbek czosnku
Technika wykonania:
Kalafiora umyć i oczyścić. Sporządzić wywar z warzyw i kostki rosołowej. Kalafior ugotować i zmiksować z niewielką ilością wywaru. Połączyć wywar ze zmiksowaną masą, zagęścić serkiem topionym, przyprawić.
SOS CHRZANOWY
Składniki:
-Wywar
-Mąka pszenna
-Śmietana
-Chrzan
Technika wykonania:
Do wywaru dodać chrzan. Sporządzić zawiesinę z mąki i śmietany. Połączyć z wywarem i przyprawić. Podawać z jajkami na twardo i ziemniakami.
ŻYCZYMY SMACZNEGO!
Przepis udostępniła Katarzyna Kurowska z kl. II Ż
Opracowała: Grażyna Serafin