Dwa miesiące są w naszej szkole i czasu nie marnują. Na zajęciach praktycznych, z Panią Katarzyną Brzozowską, klasa I Ż przygotowała tradycyjne polskie potrawy. Przepisy można wypróbować w domu przygotowując rodzinny obiad.
ŻYCZYMY SMACZNEGO
Kluski śląskie :
Z wyrobionego ciasta lepić kulki dowolnej wielkości. W każdej z nich kciukiem zrobić wgłębienie. W garnku zagotować wodę z solą. Do gotującej się wody wrzucić kluski. Gotować około 2 - 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody; odcedzić. |
Schab w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi Składniki:
Wykonanie :Schab myjemy , usuwamy części zbędne i kroimy na kawałki ważąceok. 100g. Następnie schab rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy . Kolejnie panierujemy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju . Usmażone kotlety dusimy około 20 minut na wolnym ogniu. Następnie robimy zawiesinę (łyżka mąki , łyżka śmietany oraz odrobina wody ) wlewamy do bitek . Gotujemy. |
Schab w sosie koperkowym z kluskami śląskimiSkładniki:
Wykonanie: |
Kopytka z sosem grzybowym i surówką Kopytka:
Marchewkę i jabłko umyć następnie obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać majonez z cukrem, solą, pieprzem. Wszystko razem mieszamy. Zdjęcia udostępniła: Natalia z kl. I Ż |
Gruszka w sosie waniliowym Składniki:
Składniki sosu:
Technika wykonania:Mleko zagotować , żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dolewać stopniowo wrzące mleko ciągle mieszając aby się nie zważyło , przygotować kąpiel wodną , ubijać aż masa zgęstnieje, schłodzić w zimnej wodzie aż zgęstnieje do pożądanej konsystencji Na koniec krem zdjąć z ognia.Gruszki polać sosem waniliowym i udekorować sosem czekoladowym. Opracowała: Grażyna Serafin |