Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Poniedziałek, 22 kwietnia 2024
Imieniny: Kaja, Leon, Łukasz
pochmurno
4°C

Pyszne jedzonko - to I klasa tak gotuje

Dwa miesiące są w naszej szkole i czasu nie marnują. Na zajęciach praktycznych, z Panią Katarzyną Brzozowską, klasa I Ż przygotowała tradycyjne polskie potrawy. Przepisy można wypróbować w domu przygotowując rodzinny obiad.

ŻYCZYMY SMACZNEGO

Kluski śląskie :
  • ziemniaki ugotowane (1 część)
  • mąka ziemniaczana (1/4 części)
Technika wykonania:Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść tłuczkiem. Wyrównać powierzchnię. Z uformowanej masy ziemniaczanej wyjąć 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Następnie z powrotem włożyć wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagnieść ciasto.
Z wyrobionego ciasta lepić kulki dowolnej wielkości. W każdej z nich kciukiem zrobić wgłębienie. W garnku zagotować wodę z solą. Do gotującej się wody wrzucić kluski. Gotować około 2 - 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody; odcedzić.

 

Schab w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi Składniki:
  • - schab bez kości (4-6 grubych plastrów)
  • - 2 listki laurowe
  • - pieprz
  • - sól - papryka słodka
  • - majeranek
  • - mąka
  • - woda

 Wykonanie :Schab myjemy , usuwamy części zbędne i kroimy na kawałki ważąceok. 100g. Następnie schab rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy . Kolejnie panierujemy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju . Usmażone kotlety dusimy około 20 minut na wolnym ogniu. Następnie robimy zawiesinę  (łyżka mąki , łyżka śmietany oraz odrobina wody ) wlewamy do bitek . Gotujemy.  


Schab w sosie koperkowym z kluskami śląskimiSkładniki:
  • schab bez kości
  • olej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 pęczek koperku
  • 250 ml śmietany 12%
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Schab myjemy , usuwamy części zbędne i kroimy na kawałki ważąceok. 100g. Następnie schab rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy . Kolejnie panierujemy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju . Obsmażone kotlety zdjąć z patelni, przełożyć do naczynia żaroodpornego . Koperek umyć, osuszyć i posiekać.  Z patelni  na której smażyliśmy kotlety zlewamy olej po czym wlewamy wodę dodajemy wcześniej przygotowane mięso i dusimy przez  25 minut . Następnie robimy zawiesinę  (łyżka mąki , łyżka śmietany oraz odrobina wody ) wlewamy do bitek . Gotujemy. Po zagotowaniu dodajemy koperek.  

Kopytka z sosem grzybowym i surówką

Kopytka:

  • ziemniaki ugotowane i przeciśnięte przez praskę (ilość zależy od nas samych)
  • 1 jajko
  •  mąka ( 1/4 z ilości ziemniaków)
  • sól i pieprz.
Ziemniaki podzielić na 4 części i odebrać jedną. W to miejsce wsypać taką samą ilość mąki, dodać jajko i przyprawy. Wrzucić z powrotem odebraną część ziemniaków. Wyrobić ciasto, uformować wałek i pod skosem wykrajać kopytka. Gotować od wrzącej, osolonej wody; odcedzić. Podawać polane sosem grzybowym.Sos grzybowy :
  •  0,5 kg obgotowanych leśnych grzybów                    
  • cebula
  •  250 ml śmietany 18%
  •   2 łyżki oliwy
  •   sól, pieprz.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle. Oprószyć mąką i zasmażyć, mieszając. Zasmażkę rozprowadzić zimnym wywarem z grzybów, stale mieszając. Włożyć grzyby. Przyprawić solą i pieprzem. Mieszając gotować chwilę na małym ogniu. Połączyć ze śmietaną i wymieszać.Surówka :
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżki majonezu

Marchewkę i jabłko umyć następnie obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać majonez z cukrem, solą, pieprzem. Wszystko razem mieszamy. Zdjęcia udostępniła: Natalia z kl. I Ż    

Gruszka w sosie waniliowym Składniki:
  •  4 średnie gruszki (dla 4 osób)
  • kilka szklanek wody
    • 1/2 szklanki cukru
    • ewentualnie do smaku: cynamon, sok z cytryny, goździki
Technika wykonania:Gruszki obrać, przekroić wzdłuż, łyżeczką wyjąć gniazda nasienne. Włożyć do gotującej się wody z cukrem, gotować aż będą miękkie ale nie rozpadające się (zwykle jakieś 15-20 min w zależności od tego jak są twarde). Odsączyć, włożyć do salaterek (po 2 połówki na osobę)
Składniki sosu:
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  •   łyżka mąki pszennej
  • szklanka mleka
  •   1/2 torebki cukru waniliowego
  •  sos czekoladowy

Technika wykonania:Mleko zagotować , żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dolewać stopniowo wrzące mleko ciągle mieszając aby się nie zważyło , przygotować kąpiel wodną , ubijać aż masa zgęstnieje, schłodzić w zimnej wodzie aż zgęstnieje do pożądanej konsystencji  Na koniec krem zdjąć z ognia.Gruszki polać sosem waniliowym i udekorować sosem czekoladowym.           Opracowała: Grażyna Serafin

 

DO GÓRY
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.