Przystawki ( zakąski, przekąski), to potrawy podawane w małych ilościach dla pobudzenia apetytu przed posiłkami głównymi lub do napojów alkoholowych wysokoprocentowych.
Klasa II Ż na zajęciach praktycznych z Panią K. Brzozowską przygotowała tradycyjną sałatkę jarzynową, w ciekawej odsłonie. Forma podania sałatki zachęca do konsumowania posiłków.
PRODUKTY POTRZEBNE DO PRZYGOTOWANIA SAŁATKI JARZYNOWEJ:
TECHNIKA WYKONANIA:
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler dokładnie umyć i ugotować do miękkości w skórce.. Wystudzić. Jajka umyć, ugotować na twardo, obrać ze skorupki i pokroić w kostkę. Wystudzone warzywa oraz jabłko obrać i pokroić w równomierną kostkę. Koperek umyć i drobno posiekać. Dodać majonez oraz przyprawy i wymieszać. Po doprawieniu na plaster szynki układamy sałatkę i zawijamy w rulon. Na wierzchu robimy rozetkę z majonezu i dekorujemy listkiem pietruszki.
ŻYCZYMY SMACZNEGO
Wpisała: Grażyna Serafin
Zdjęcia udostępniła Ola Wrotnowska kl. II Ż