Na Bigos jest wiele przepisów. Jednak na szczególny świąteczny czas bigos musi być wyjątkowy.
Klasa IV Ż na zajęciach z P. Katarzyną Brzozowską wykonała bigos według staropolskiego przepisu. Dopełnieniem smakowitego dania był wielowitaminowy sok z marchwi, jabłka i banana. Zapraszamy do wypróbowania przepisu w swojej świątecznej kuchni.
Bigos po staropolsku
Składniki: 1,5 kg kapusty kwaszonej; 1,5 kg kapusty białej; 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karczek); 1 kg boczku ; 2-3 cebule 20-30g suszonych śliwek; 20-30g suszonych grzybów; przecier pomidorowy przyprawy (pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, sól); olej
Wykonanie: kapustę kwaszoną pokroić i ugotować. Kapustę białą poszatkować, ugotować i dodać do kiszonej kapusty. Mięso i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć z pokrojoną cebulką na oleju i dodać do kapusty. Namoczone grzyby dodać do kapusty i mięsa, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu ok. 1,5 – 2 godzin. Na pół godziny przed końcem gotowania dodać suszone śliwki i przecier pomidorowy. Doprawić do smaku.
ŻYCZYMY SMACZNEGO
Opracowała: Grażyna Serafin
Zdjęcia udostępnił: Krystian Dukała kl. IV Ż