Powróć do: 2014

Świąteczny bigos

 
 

Na Bigos jest wiele przepisów. Jednak na szczególny świąteczny czas bigos musi być wyjątkowy.

Klasa IV Ż na zajęciach z P. Katarzyną Brzozowską wykonała bigos według staropolskiego przepisu. Dopełnieniem smakowitego dania był wielowitaminowy sok z marchwi, jabłka i banana. Zapraszamy do wypróbowania przepisu w swojej świątecznej kuchni.

Bigos po staropolsku

Składniki:       1,5 kg kapusty kwaszonej;     1,5 kg kapusty białej;                                                1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karczek);         1 kg boczku ;              2-3 cebule 20-30g suszonych śliwek;            20-30g suszonych grzybów;                   przecier pomidorowy przyprawy (pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, sól);            olej

Wykonanie:  kapustę kwaszoną pokroić i ugotować. Kapustę białą poszatkować, ugotować i dodać do kiszonej kapusty. Mięso i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć z pokrojoną cebulką na oleju i dodać do kapusty. Namoczone grzyby dodać do kapusty i mięsa, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu ok. 1,5 – 2 godzin. Na pół godziny przed końcem gotowania dodać suszone śliwki i przecier pomidorowy. Doprawić do smaku.

ŻYCZYMY SMACZNEGO


Opracowała: Grażyna Serafin

Zdjęcia udostępnił: Krystian Dukała kl. IV Ż