Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Niedziela, 16 marca 2025
Imieniny: Izabela, Hilary, Oktawia
słonecznie
-1°C

Ciasta, ciasteczka, drinki bezalkoholowe na dni otwarte

Dni otwarte w pracowni gastronomii obfitowały w degustacje słodkości i napojów . Dla zainteresowanych podaję przepisy serwowanych specjałów.

Zebra

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

 Ubić jajka z cukrem . Do ubitej masy dosypać 2,5 szklanki mąki , wlać olej i 1 szklankę wody, najlepiej gazowanej, nie przerywając miksowania . Na końcu wsypać proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części; do jednej wsypać pozostałą mąkę , do drugiej - kakao . Dokładnie wymieszać. Do tortownicy wlewać na środek po 1 łyżce ciasta - na przemian jasnego i ciemnego . Piec ok.1 godziny w 180 stopniach .

Sernik jogurtowy       

Ciasto

  • Żółtka -  5 szt.
  • Mąka – 3szkl.
  • Margaryna – 250 g
  • Cukier – ½ szkl.
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

Masa

  • Białka – 5 szt.
  • Jogurt jogobella brzoskwiniowy – 2x0, 5l
  • Wiórki kokosowe – 200 g
  • Cukier - 1 szkl.
  • Budyń waniliowy – 1 szt.
  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka

                   Sporządzić kruche ciasto i podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować na dno b lachy, a drugą część zetrzeć na masę.

            Białka ubić z cukrem; dodać jogurt, kokos, budyń i mąkę; delikatnie wymieszać. Masę wylać na ciasto, przykryć częścią startego ciasta. Piec w 180 st. Ok 50 min.

Ciasteczka owsiane

  • 100 g masła
  • 250 g płatków owsianych
  • 60 g cukru
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1/2 szkl. mąki
  • ewentualnie: bakalie (orzechy, rodzynki), pokrojona w kostkę czekolada, cynamon, przyprawy (np. cynamon, przyprawa do piernika), kakao

 Płatki zrumienić na maśle na patelni- powinny być złote, nie przypalone.  Dodać cukier i podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści.  Przełożyć do miski, dodać mąkę, jajka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól plus ewentualnie dowolne dodatki, wymieszać.
 Ciasteczka nakładać łyżeczką na blachę wyłożoną papierem lub wysmarowaną masłem. Piec 10-15 min. w 180oC.

Ciasteczka z płatków kukurydzianych

  • 3 szklanki mąki
  • 5 szklanek płatków kukurydzianych
  • 1 kostka margaryny
  • pół opakowania proszku do pieczenia (15g)
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 czekolada gorzka lub mleczna, drobno posiekana
  • ¾ szklanki rodzynków
  • ½ szklanki posiekanych orzechów np. laskowych
  • ½ szklanki słonecznika

Margarynę roztopić, przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Następnie  wlać przestudzoną margarynę. Wymieszać. Na koniec wsypać płatki i ulubione dodatki (czekoladę i rodzynki). Ciasto z płatkami, czekoladą i rodzynkami podzielić na dwie części; do jednej dodać orzechy laskowe, do drugiej słonecznik

 Z gotowego ciasta formować kulki, spłaszczając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 20 minut.

Koktajl bezalkoholowy "Virgin Colada"

 

  • 80 ml nektaru ananasowego
  • 80 ml soku pomarańczowego
  • 20 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 8 kostek lodu

 

Składniki koktajlu wymieszać w shakerze. Podawać ze słomką i mieszadłem.

Napój cytrynowo- miętowy

  • Mięta – 2 łyżki
  • Cytryna – 0,5 kg
  • Cukier – 4 łyżki
  • Woda  - 2 l

 Miętę zalać wrzątkiem; ostudzić napar. Sporządzić syrop cukrowy, wystudzić.

Połączyć napar z syropem i sokiem z cytryn; wychłodzić. Można dodać soku żurawinowego.

SMACZNEGO

Grażyna Serafin

DO GÓRY
Włącz powiadomienia WebPush
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.