Dni otwarte w pracowni gastronomii obfitowały w degustacje słodkości i napojów . Dla zainteresowanych podaję przepisy serwowanych specjałów.
![]() |
Zebra
Ubić jajka z cukrem . Do ubitej masy dosypać 2,5 szklanki mąki , wlać olej i 1 szklankę wody, najlepiej gazowanej, nie przerywając miksowania . Na końcu wsypać proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części; do jednej wsypać pozostałą mąkę , do drugiej - kakao . Dokładnie wymieszać. Do tortownicy wlewać na środek po 1 łyżce ciasta - na przemian jasnego i ciemnego . Piec ok.1 godziny w 180 stopniach . |
![]() |
Sernik jogurtowy Ciasto
Masa
Sporządzić kruche ciasto i podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować na dno b lachy, a drugą część zetrzeć na masę. Białka ubić z cukrem; dodać jogurt, kokos, budyń i mąkę; delikatnie wymieszać. Masę wylać na ciasto, przykryć częścią startego ciasta. Piec w 180 st. Ok 50 min. |
![]() |
Ciasteczka owsiane
Płatki zrumienić na maśle na patelni- powinny być złote, nie przypalone. Dodać cukier i podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści. Przełożyć do miski, dodać mąkę, jajka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól plus ewentualnie dowolne dodatki, wymieszać. |
![]() |
Ciasteczka z płatków kukurydzianych
Margarynę roztopić, przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Następnie wlać przestudzoną margarynę. Wymieszać. Na koniec wsypać płatki i ulubione dodatki (czekoladę i rodzynki). Ciasto z płatkami, czekoladą i rodzynkami podzielić na dwie części; do jednej dodać orzechy laskowe, do drugiej słonecznik Z gotowego ciasta formować kulki, spłaszczając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 20 minut. |
![]() |
Koktajl bezalkoholowy "Virgin Colada"
Składniki koktajlu wymieszać w shakerze. Podawać ze słomką i mieszadłem. |
![]() |
Napój cytrynowo- miętowy
Miętę zalać wrzątkiem; ostudzić napar. Sporządzić syrop cukrowy, wystudzić. Połączyć napar z syropem i sokiem z cytryn; wychłodzić. Można dodać soku żurawinowego. |
SMACZNEGO
Grażyna Serafin