Od 22 sierpnia 2022 roku przez 4 tygodnie 17 uczniów II i III klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz II i III klasy Technikum Agrobiznesu odbywa praktykę zawodową w restauracjach i hotelach położonych w Darmstadt oraz w gospodarstwach rolnych w pobliżu tego miasta na południu Hesji. Praktyka jest realizowana w ramach projektu pod tytułem: „Rozwój umiejętności zawodowych i wiedzy podczas szkolenia za granicą „ w programie unijnym Erasmus+.
Przyszli technicy żywienia poznają tajniki kuchni niemieckiej, uczą się sporządzać regionalne potrawy oraz doskonalą umiejętności w obsłudze konsumenta. Zajmują się też przygotowywaniem sali konsumpcyjnej, sal konferencyjnych oraz pokoi dla gości. Praktykanci pracują również w hotelu na lotnisku, gdzie nie tylko obsługują śniadania bufetowe, ale muszą również sprostać wymaganiom klientów mówiących wieloma językami. Praktykanci mieszkają w miejscu pracy, co umożliwia im doskonalenie umiejętności językowych oraz integrację z zatrudnionym personelem.
Uczniowie z agrobiznesu poznają nowoczesne technologie związane z produkcją roślinną i zwierzęcą w gospodarstwach rolnych oraz w firmie nasienniczej Appels Wilde Samen należącej do niszowej branży, która od kilkudziesięciu lat pozyskuje nasiona dziko rosnących roślin sporządzając mieszanki np. karmy dla hodowców koni, dla pszczelarzy, owadów użytkowych (trzmiele, pasikoniki), dla motyli, larw, dla potrzeb ogrodników, architektów krajobrazu, ekologów i dostawców.
Partner niemiecki zorganizował uczniom czas wolny w pierwszą i drugą sobotę pobytu w parku wodnym MIRAMAR w Weinheim oraz na wycieczce krajoznawczej po Nadrenii –Palatynacie, na której ciekawym punktem programu był pobyt w Parku Rozrywki Holiday w Hassloch.
Pobyt w Niemczech na praktyce pozwala uczniom podnieść poziom umiejętności zawodowych, językowych i nawiązać kontakty, które być może zaowocują powrotem w celu turystycznym bądź zarobkowym lub też wykorzystać nowo nabyte umiejętności na rodzimym rynku pracy.
I.O. oraz G.S.