Klasa III Ż kończy zajęcia praktyczne w pracowni gastronomicznej i wyjeżdża na praktyki zagraniczne. Na zakończenie wykonała prostą przekąskę w amerykańskim stylu - krążki cebulowe |
|
Krążki cebulowe Cebula - 5 szt. Mąka pszenna - 450 g Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Sól - x Jaja - 3 szt. Mleko - 3 szkl. Bułka tarta - x Olej - 1 l |
|
Cebulę obrać; pokroić w grube plastry; rozdzielić. Odsypać trochę mąki do miseczki, dodać proszek do pieczenia i sól; obtoczyć krążki cebuli. Resztę mąki wymieszać z jajami i i mlekiem; wyrobić ciasto. Zanurzać krążki cebuli w cieście i układać na ruszcie z piekarnika, aż ociekną (pod spód położyć folię aluminiową, aby łatwiej można posprzątać). Bułkę tartą wysypać na talerz i obtaczać krążki; smażyć w głębokim oleju. Można posypać przed podaniem przyprawami ŻYCZYMY SMACZNEGO - DO ZOBACZENIA WE WRZEŚNIU Grażyna Serafin |