Powróć do: 2014

Zakończenie tegorocznej edycji kącika kulinarnego

   

 

 

 

 

Klasa III Ż kończy zajęcia praktyczne w pracowni gastronomicznej i wyjeżdża na praktyki zagraniczne. Na zakończenie wykonała prostą przekąskę w amerykańskim stylu - krążki cebulowe            

                                                     Krążki cebulowe

Cebula - 5 szt.

Mąka pszenna - 450 g

Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

Sól - x

Jaja - 3 szt.

Mleko - 3 szkl.

Bułka tarta - x

Olej - 1 l

Cebulę obrać; pokroić w grube plastry; rozdzielić. Odsypać trochę mąki do miseczki, dodać proszek do pieczenia i sól; obtoczyć krążki cebuli.

Resztę mąki wymieszać z jajami i i mlekiem; wyrobić ciasto. Zanurzać krążki cebuli w cieście i układać na ruszcie z piekarnika, aż ociekną (pod spód położyć folię aluminiową, aby łatwiej można posprzątać). Bułkę tartą wysypać na talerz i obtaczać krążki; smażyć w głębokim oleju. Można posypać przed podaniem przyprawami

ŻYCZYMY SMACZNEGO - DO ZOBACZENIA WE WRZEŚNIU

Grażyna Serafin