Klasa II Ż na zajęciach praktycznych wykonała proste dania, bardzo smaczne na obiad i na deser. Poniżej podaję przepisy do wykorzystania w swojej kuchni. Podany normatyw wystarcza na 10 porcji.
Jabłka w cieście |
|
||||
Jabłka Jaja Cukier Cukier waniliowy Mąka pszenna Proszek do pieczenia Cynamon, cukier puder |
500 g 4 szt. ¾ szkl. 1 szt 1 szkl. 1 łyż.
x |
- obróbka wstępna brudna ( jabłka umyć, obrać, usunąć części zbędne; jaja umyć, sparzyć; mąkę przesiać) - odmierzyć w szklance jaja, tyle samo mąki z proszkiem oraz ¾ szklanki cukru z cukrem waniliowym - obróbka wstępna czysta ( jabłka pokroić na cząstki; oprószyć mąką i cynamonem) - jaja ubić z cukrem, dodać mąkę i delikatnie wymieszać. - na blaszce układać metalowe krążki, wlać porcję ciasta i włożyć cząstkę jabłka - piec ok. 10 – 15 min. W 180 st. - wyporcjować, posypać cukrem pudrem |
|
||
Kompot z jabłek |
|
||||
Jabłka Cukier goździki |
1,0 kg 200 g x
|
- obróbka wstępna brudna ( jabłka umyć, usunąć części zbędne) - obróbka wstępna czysta (jabłka pokroić na cząstki) - ugotować syrop cukrowy ( ok 3 l wody) - gotować jabłka w syropie - wychłodzić, wyporcjować |
|
||
Surówka z białej kapusty |
|
||||
kapusta biała marchew cebula olej cukier puder sól kw.cytrynowy musztarda szczypior
|
800 350 100 100 30 X X X X
|
- obróbka wstępna brudna (mycie, oczyszczani, płukania) - obróbka wstępna czysta (szatkowanie kapusty, starcie marchwi na tarce jarzynowej, krojenie w kostkę cebuli) - łączenie składników - doprawianie - porcjowanie - dekorowanie - ekspedycja
|
|
||
Babka ziemniaczana |
|||||
Ziemniaki Jaja Mąka pszenna Mąka ziemniaczana Kiełbasa Cebula Czosnek Olej Natka pietruszki, sól, pieprz |
2 kg 2 szt. 2 łyżki 2 łyżki 500 g 2 szt. 2 ząbki x x
|
- obróbka wstępna brudna (warzywa umyć, obrać, opłukać; jaja umyć, sparzyć) - obróbka wstępna czysta (ziemniaki zetrzeć na tarce, cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę; czosnek przecisnąć przez praskę) - cebulę, czosnek i kiełbasę podsmażyć - sporządzić farsz z ziemniaków, cebuli, czosnku, kiełbasy, jaj; i mąki; doprawić - napełnić formy np. keksowe - piec 180-200 st.; ok 90 min. - wyporcjować, udekorować; ekspedycja. Podawać z sosem pieczarkowym lub pomidorowym.
|
|||
ŻYCZYMY SMACZNEGO
Grażyna Serafin