Minęły już dwa tygodnie 4-tygodniowej praktyki zawodowej w ramach programu Erasmus+ 20 uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych w Niemczech w południowej Hesji. Uczniowie pracują w dziewięciu przedsiębiorstwach gastronomicznych i hotelarskich położonych w pobliżu Darmstadt. Praktykanci mieszkają w miejscu pracy lub w bliskiej odległości. Uczniowie pracują w kuchni restauracyjnej, przy obsłudze gości na sali konsumpcyjnej a także w housekeepingu.
Zdobywają szereg umiejętności praktycznych, między innymi takie, jak: przygotowanie śniadań, obsługa gości podczas śniadań, obsługa kelnerska gości, dekorowanie stołów, dekorowanie potraw, przygotowywanie nowych potraw według receptury, dobór zastawy stołowej, przygotowywania napojów ciepłych i drinków, przygotowywanie sałatek i deserów, sporządzanie dipów i dresingów i wiele innych cennych umiejętności zawodowych. Oprócz nabytych umiejętności zawodowych praktykanci doskonalą komunikację w języku niemieckim i angielskim oraz zwiększają swoje kompetencje w zakresie pracy w grupie, pewności siebie, odpowiedzialności i samodzielności. W czasie wolnych weekendów uczniowie uczestniczyli w 2 wycieczkach fakultatywnych – jedna do parku wodnego Miramar, druga do parku rozrywki w Haßloch. Wycieczki były okazją do spotkania całej grupy oraz czasem świetnej młodzieńczej zabawy.
Nasi uczniowie są wysoko oceniani przez niemieckich pracodawców. Oprócz licznych pochwał wielu praktykantów już otrzymało propozycje pracy, z których zamierzają skorzystać po ukończeniu szkoły, a zawarte znajomości mogą procentować w przyszłym życiu zawodowym.
Opiekunowie Anna Gawlak i Joanna Byrka